2019. szeptember 25-án és 26-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és delegációja látogatást tett Baden-Württembergben. 

A látogatást megelőzően még júniusban Budapesten találkozott a magyar-baden-württembergi vegyes bizottság plenáris ülésén Baden-Württemberg tartomány államminisztere, Theresa Schopper és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A Theresa Schopperrel közösen vezetett budapesti ülést most újabb „gyümölcsöző megbeszélések” követték az innováció motorjaként számon tartott tartomány fővárosában – mondta Palkovics László az MTI-nek adott interjújában.

Szakmai fórum és B2B-megbeszélések együttműködési lehetőségekről

A szerdai és csütörtöki kétnapos látogatáson az innovációs miniszter a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus épületében a tartomány 15 kiemelkedő innovációs és technológiai szakembere számára tartott szakmai fórumot, majd azt követően több B2B-megbeszélést folytatott.

A megbeszélések során elsősorban az innováció és a kutatás területén vizsgálták a további együttműködés lehetőségeit. Intenzíven tárgyaltak energetikai ügyekről, például az elektromos árammal előállított hidrogén mint úgynevezett köztes energiahordozó hasznosításáról, ami a magyar nemzeti energiastratégiában is helyet kap majd.

A miniszter stuttgarti látogatása első napján az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy Magyarország bekapcsolódik az autópályák villamosítását célzó e-Highway nevű baden-württembergi nagyprojektbe is. A kísérleti projektben autópályák felett felsővezetéket építenek ki, amelyek révén áramszedővel felszerelt hibrid teherautók menet közben tölthetik fel akkumulátoraikat.

Intenzívebb együttműködés a Vegyes Bizottságban

Palkovics László kutatóintézetek és nagyvállalatok vezetői mellett politikai vezetőkkel is találkozott, köztük Thomas Strobl tartományi miniszterelnök-helyettessel, a kormány belügyekért, digitalizációért és a migrációval kapcsolatos ügyekért felelős miniszterével, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) Baden-Württemberg tartományi szervezetének elnökével, és Wolfgang Reinharttal, a párt tartományi törvényhozási (Landtag-) frakciójának vezetőjével. Theresa Schopper (Zöldek) tartományi államminiszterrel, a magyar-baden-württembergi vegyes bizottság társelnökével annak a lehetőségét vizsgálták, hogy az együttműködések intenzitása miatt a testület ne kétévente, hanem gyakrabban ülésezzen. Megállapodásuk szerint a bizottsági munkacsoportok sűrűbben, várhatóan negyedévente tekintik majd át a közös ügyeket.

Dr. Berényi János főkonzul, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Thomas Strobl Baden-Württemberg tartomány miniszterelnök-helyettese

További együttműködések a Daimlerrel és a Bosch-sal

Csütörtökön a Daimler és a Bosch vezetőivel folytatott tárgyalásokat a miniszter, amelyekről összefoglalóan annyit mondott az MTI- nek telefonon adott nyilatkozatában, hogy tovább erősödik Magyarország együttműködése a két vezető vállalattal. A Daimler kecskeméti gyárában folytatódik a beruházás – emelte ki. Az új meghajtási technológiák és új gyártási megoldások megjelenése Kecskeméten a helyi felsőoktatásban is változtatásokat is kíván, ezért tovább erősítik az úgynevezett 4.0-ás iparral kapcsolatos tevékenységet a Neumann János Egyetemen. A Magyarországon csaknem 15 ezer főt foglalkoztató Bosch-sal a mesterséges intelligencia és a kvantummechanika területén is elmélyül az együttműködés az egyik legjelentősebb baden-württembergi felsőoktatási intézmény, a Tübingeni Eberhard Karls Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az ELTE bevonásával.

Forrás: MTI