24 May

Tisztelt Ügyfeleink!

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az egyes országokban május folyamán megkezdődött a korlátozó intézkedések fokozatos enyhítése, illetve ezzel párhuzamosan azon szabályok kialakítása, amelyek tartósabban fennmaradhatnak, és biztosíthatják a mindennapi élet újraindulását.

Ezzel összhangban a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli szolgáltatások fokozatos újraindításáról és a személyes ügyintézési lehetőség újbóli megteremtéséről döntött. A vezérelv ennek kapcsán az volt, hogy először a külföldön élő magyar állampolgárok tartózkodása, mindennapjai szempontjából legfontosabb szolgáltatások nyújtása kezdődhessen meg.

Németországban a külképviseletek konzuli osztályainak ügyfélfogadása egységesen 2020. május 18-tól nyílt meg. Először csak a prioritást élvező ügytípusokra lehetett időpontot foglalni, 2020. július 15-től azonban valamennyi konzuli szolgáltatást lehet személyesen intézni a külképviseleten.

  • Másolat/fordítás hitelesítés;
  • Erkölcsi bizonyítvány igénylés (megfelelő személyazonosítást követően);
  • Haláleset hazai anyakönyvezése;
  • Családi állapot igazolása;
  • Anyakönyvi okirat kiállítása.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fenti, postai úton intézhető ügyek tekintetében csak a hiánytalanul megküldött kérelmeket tudjuk elbírálni. Ezen felsorolt ügyek mindegyikében az alábbi dokumentumokat szükséges beküldeni:

  • kérelem nyomtatvány, 
  • az adott ügytípusra vonatkozó egyéb dokumentumok, valamint
  • a kérelmet előterjesztő érvényes okmányáról készített másolat.

Az egyes ügytípusok kérelemmintáit innen tölthetik le: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/nyomtatvanyok

A dokumentumok átvétele

Az elkészült okmányokat továbbra is postai úton továbbítjuk, személyes átvételre egyelőre nincs lehetőség.

Az időpontfoglalás módja 

Időpont foglalása az új internet-alapú időpontfoglaló rendszeren keresztül lehetséges. A foglalási rendszerbe itt tud belépni: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu

Kérjük szíves megértésüket, hogy az időpontfoglalást a rendszer egyelőre legfeljebb 70 napra előre teszi lehetővé annak érdekében, hogy személyes ügyfélfogadásunkat továbbra is fokozatosan igazíthassuk a járványügyi helyzethez.

A bajbajutott magyar állampolgárokkal a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény rendelkezései szerint továbbra is soron kívül foglalkozunk.

Higiéniai és távolságtartási szabályok

Felhívjuk figyelmüket, hogy a járvány megfékezése, ezzel összefüggésben a higiéniás és távolságtartási szabályok betartása érdekében a személyes ügyintézéssel kapcsolatban megállapított szigorú előírások továbbra is érvényben vannak:

  • Csak a Főkonzulátustól időpontot kapott ügyfeleket tudjuk fogadni.
  • Kérjük, hogy a túlterheltség miatt lehetőség szerint csak a konzuli kerületünk (Baden-Württemberg, Saarland és Rheinland Pfalz) szerinti illetékességű ügyfelek jelentkezzenek.
  • A torlódások elkerülése érdekében, kérjük, hogy pontosan érkezzenek. Az ügyfélszolgálati helyiségbe a távolságtartási szabályok betartása miatt csak legfeljebb öt perccel a kapott időpont előtt lehet bejönni.
  • Az ügyfélfogadó térbe csak az ügyintézésben közvetlenül érintett ügyfelek léphetnek be.
  • Az ügyfélfogadó térbe történő belépés előtt a Konzulátus által biztosított kézfertőtlenítő használata kötelező.
  • Az ügyfélfogadó térbe az ügyfelek csak maszkban léphetnek be. Felhívjuk figyelmüket, hogy a külképviselet a maszkkal nem rendelkező ügyfél számára nem köteles maszkot biztosítani; ebben az esetben felszólítjuk új időpont foglalására. 

Kiskorúak számára igényelt dokumentumok

Kérjük, hogy 12 év alatti gyermek esetében a szülő/törvényes képviselő hozzon 3 hónapnál nem régebbi fényképet.

Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel:

Magyarország Főkonzulátusa Stuttgart