A Stuttgarti Főkonzulátus 2019. március 13-án a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet termeiben tartotta az 1848-as szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett nemzeti ünnepi megemlékezését. Dr. Berényi János főkonzul köszöntője után Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár mondott beszédet. 

Dr. Berényi János főkonzul a 100 fős rendezvényen üdvözölte a helyi magyarság képviselőit, a katolikus és evangélikus egyházak megjelent vezetőit, Klement Kornélt, a BUOD (Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének) elnökét, illetve Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, a rendezvény ünnepi szónokát. A főkonzul köszöntőjében kiemelte az 1848-as hősök akkori tettei és a magyar kormány mai lépései közötti hasonlóságokat. A nemzeti szuverenitás, a függetlenség, a nyelvhasználat kérdései, amiért akkoriban Kossuth, Széchenyi, Petőfi, Vasvári és a többiek szót emeltek, ma is aktuálisak, és mindaddig azok maradnak, amíg akár Kárpátalján, akár másutt nem biztosítják az ott élő magyarok számára a magyar nyelvoktatást, illetve saját anyanyelvük szabad használatát.

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország az 1848-as forradalomhoz hasonlóan mai is nyíltan kiáll az európai eszmeiség és függetlenség mellett, mert szerinte Európa a független szabad európai nemzetek sorsközössége. Beszédében megköszönte a stuttgarti és a környékbeli magyaroknak, hogy az utóbbi években kiálltak Magyarország és a magyar kormány mellett. Sok magyar él ezen a környéken, részben a II. világháború után elűzött svábok és azok leszármazottai, részben az 56-os magyarok és azok, akik az utóbbi évtizedben költöztek erre a vidékre. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyar gazdaság talpra állása és sikerei egyre több magyart fognak ismét hazavonzani Magyarországra, hogy ott keressenek munkát.

Kiemelte a stuttgarti és Stuttgart környéki városokban sikeresen működő konzuli magyar iskolák szerepét, amelynek keretében ma már több mint 400 tanuló számára biztosítják a magyar nyelv, irodalom és történelem oktatását. Ehhez a magyar kormány a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan jelentős anyagi támogatást kíván biztosítani a jövőben is. A Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasai fontos szerepet játszanak a helyi magyarság identitásának megőrzésében. Potápi Árpád államtitkár arra buzdította a jelenlevő magyar szervezeteket és közösségeket, hogy éljenek a lehetőséggel, és vegyék igénybe a Stuttgarti Főkonzulátus területén működő hat ösztöndíjas segítségét.

Az ünnepi köszöntő és beszéd után Brassói-Jőrös Andrea operaénekes és Taraszova Krisztina zongoraművész nagy sikerű előadásával folytatódott a rendezvény. Az ünnepi műsort állófogadás követte.