Mit jelent 1956 szellemi öröksége a diaszpórában? Hogyan tudjuk ápolni, tovább adni az 56-os hősök emlékét a külhoni magyarság körében, és miképp közvetíthető 20. századi történelmünk egyik legmeghatározóbb pillanatának, az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak a tapasztalata és emléke külső partnereink felé? Megannyi kérdés, amelyre idén is választ kerestünk.
 
Nagy örömünkre a pandémia után október 21-én végre ismét személyesen ünnepelhettünk hazánk baden-württembergi barátaival, a konzuli testület tagjaival és a tartományban tevékenykedő magyar szervezetekkel az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a stuttgarti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban.
 
Ezúton mondunk köszönetet, Dr. Varga Judit igazságügyi miniszternek, valamint Marion Gentgesnek, Baden-Württemberg igazságügyi és migrációért felelős miniszterének, hogy az eseményen megtiszteltek minket részvételükkel, és megosztották velünk 1956, Európa és a hazánkat Baden-Württemberggel összekötő szálak kapcsán megfogalmazott gondolataikat. Köszönet illeti Pellet Sebestyén fiatal zongoraművészt, aki Bartók Béla dallamaival felidézte magyar zenei örökségünket és Liszt Ferenc megrendítő zenéjével a forradalom erejére és tragédiájára emlékezett.
 
 
Hálás szívvel köszönjük a Horváth Péter Alapítványnak és a Cziffra 100 emlékévnek az ünnepi megemlékezés megrendezéséhez nyújtott támogatását.