1 Jul

Magyarország köztársasági elnöke, Dr. Áder János MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetést adományozott Joschi Amentnek, a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn szövetségi szervezete elnökének a magyar-német kapcsolatok fejlesztése és a magyarországi németek érdekében végzett munkája, különösen Elek és Laudenbach, Leimen, valamint Gerolzhofen közötti testvérvárosi kapcsolatok kialakítása és ápolása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. A magas rangú kitüntetést a köztársasági elnök megbízásából Dr. Izsák András stuttgarti magyar főkonzul nyújtotta át 2022. június 30-án a stuttgarti Liszt Intézetben tartott ünnepség keretében.

Joschi Ament 30 éve dolgozik fáradhatatlanul és elkötelezetten a Magyarország és Németország közötti kapcsolatok fejlesztésén, építésén. Számos publikáció fűződik nevéhez, családfakutatóként és a német-magyar kapcsolatok kutatójaként egyaránt, ezen kívül csak a sajtóban több mint 500 cikke jelent meg. 2017-ben a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn (Magyarországi Németek Németországi Honfitársi Szövetsége / LDU Deutschland) elnökévé választották, posztja révén ő a Németországban élő egykori hazai németek első számú képviselője. Ezen kívül vezető tisztséget tölt be az Elüldözöttek Szövetségében (Bund der Vertriebenen, BdV), illetve Ulmban a Dunai Svábok Központi Múzeumában (Das Donauschwäsche Zentralmusem), és a stuttgarti Dunai Sváb Kulturális Nagydíj (Donauschwäbischer Kulturpreis) kuratóriumi tagja.

Joschi Ament a magyar nép kulturális örökségének gondozásával és megőrzésével nemcsak a honfitársai, hanem különösen a fiatalabb korosztály számára példakép. Fontos feladatának tekinti, hogy felélessze a korábbi kapcsolatokat, megerősítse és még aktívabbá tegye a szervezet működését, s minél inkább bevonja a munkába a fiatalabb generációkat. Kitünetéséhez gratulálunk, és sok sikert, támogatást kívánunk további munkájához.