A tanácsháza dísztermében megrendezett nyitóünnepségen megemlékeztek az intézmények 20 éves együttműködésének eredményeiről. A június 28. és július 1. között látogatható kiállításon a kutatók három nyelven, összesen hét interaktív bemutatót, hat workshopot és egy tudományos előadást tartottak az érdeklődőknek a robotika, a gépi látás és a mesterséges intelligencia témakörökben. 

A Stuttgarti Tudományfesztivál központi helyszínén, a Tanácsháza dísztermében Dr. Izsák András főkonzul nyitotta meg az interaktív kiállítást, aki példaértékű sikertörténetnek nevezte a két intézmény 20 éve működő kutatási és fejlesztési együttműködését.

Thomas Bauernhansl, a Fraunhofer IPA (Institut für Produktionstechnik und Automatisierung) igazgatója, valamint Monostori László, a SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) megemlékeztek a 20 év kiemelkedő eredményjelzőiről: több közösen elnyert európai uniós pályázatról, intenzív kutatói és oktatói csereprogramokról. Az igazgatók kiemelték az együttműködést német oldalról elindító Engelbert Westkämper, a Fraunhofer IPA korábbi igazgatója kezdeményező szerepét, aki ugyancsak részt vett a megnyitóünnepségen.

A nyitónapot tudományos előadás zárta: Marco Huber, a Stuttgarti Egyetem professzora, a Fraunhofer IPA tudományos munkatársa és Váncza József, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetői mutatták be jelenlegi kutatásaikat, és felvázolták a fejlett robotika jövőjét.

A látogatók lerajzoltathatták magukat a Piktor-o-bot nevű rajzoló robottal, megtekinthették a Sim2real nevű, gépi látásra fókuszáló demonstrációt, valamint kipróbálhatták a 3D nyomtatott, mobiltelefonnal irányítható guruló robotokat is. A Fraunhofer IPA bemutatta laborsegéd robotját, valamint kiállították agrárrobotjukat is, amely a mezőgazdasági termelésben multifunkcionálisan használható: például gyomírtásra és a termésbegyűjtésre is alkalmas lehet. A Konzuli Magyar Iskola tanulóinak, szüleiknek és pedagógusaiknak több alkalommal külön prezentációkkal is készültek a kutatók.


A kétévente megrendezett Stuttgarti Tudományfesztivál célja, hogy a várost, mint nemzetközi tudományos helyszínt erőteljesebben pozícionálja, szorosabb kapcsolatot teremtsen a tudomány, az üzleti élet és a társadalom között.

A rendezvényről rövidfilm is készült, amelyet a képre, vagy a  https://www.youtube.com/watch?v=iiUFMyY4LUw linkre kattintva megtekinthet. 

Képes beszámolónkat itt tekintheti meg.

További, letölthető információk: 

Science_Festival_OpenLab_Roboterspielplatz_Rathausprogramme.pdf

Einladung_Intelligente_Roboter_Science_Festival_29_06_2022_Rathaus_18Uhr.pdf

Einladung_Eröffnung_OpenLabAusstellung_29_06_2022_9Uhr_Festsaal.pdf