Magyarország Kormánya és a felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium elkötelezett abban, hogy a magyar felsőoktatás minél több lehetőséget kínáljon a külföldről érkező érdeklődők számára, kiemelt figyelmet fordítva a magyar diaszpórában élő fiatalokra. A felsőoktatási intézmények által országosan (központilag) meghirdetett állami ösztöndíjas és önköltséges képzésekre a www.felvi.hu honlapon lehet – kizárólag elektronikus formában – jelentkezni. Ezekre a képzésekre egységes szabályok vonatkoznak mind a magyar, mind a külföldi állampolgárok részére.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, továbbá a központi felsőoktatási felvételi eljárást lebonyolító Oktatási Hivatal számos intézkedést tett az elmúlt időszakban, amelyek segítséget nyújtanak a küllföldről érkező érdeklődők számára a felvételivel kapcsolatos tájékozódásban:

  • A honlapon Külföldi kisokos 2023 néven magyar és (részben) angol nyelven közölt részletes tájékoztató is segítséget nyújt a külföldi érdeklődők számára, amelynek elérési útvonala: https://www.felvi.hu/felveteli/kulfoldi_vegzettseggel/kulfoldi_kisokos_2023
  •  A YouTube-csatornán megosztott egyperces angol nyelvű tájékoztatók és diák röviden összefoglalják a legfontosabb tudnivalókat.
  • A külföldről érdeklődők az Oktatási Hivatalt a felveteli.eljaras@oh.gov.hu e-mailcímen érik el.

 

Fontos, kedvező változások a korábbi évekhez képest

2023-tól számos változás történt a magyar felsőoktatási felvételi eljárásban, ami segítheti a külföldről érkezőket. Különösen az alábbiakra hívjuk fel a figyelmüket: 

  • Megszűnt az az általános követelmény, hogy minden alap- és osztatlan képzésre jelentkezőnek szükséges legalább egy emelt szintű érettségi.
  • Az érettségi pont számításához az intézmények – a már korábban megjelentektől eltérően – elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett. Ezek listáját a felvételi tájékoztató 1/A. sz. táblázat tartalmazza:  (https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_23A/tablazat/FFT_2023A_1A_tablazat.pdf)
  • Megszűnik a jogszabályban meghatározott általános minimumponthatár (eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen 50 pont volt), csak egyes szakoknál maradt meg a felsőoktatási intézmény döntésének megfelelően.
  • 2023-tól az érettségi pont számításához abból a vizsgatárgyból, amelyből rendelkezik érettségi vizsgaeredménnyel, ún. felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát lehet tenni, ami ingyenes, de személyes megjelenést igényel. 2024-től az érettségi pont számításához szükséges érettségi vizsgatárgyakból idegen nyelven is lehet ún. felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tenni, de már nem csak az érettségizett tantárgyból.

Figyelem: az emelt szintű érettségi vizsgatárgyból kiszámított érettségi pont esetében tárgyanként 50-50 többletpont jár, így érdemes megnézni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a feltétel teljesítésére:

  • jelentkezés felsőoktatási felvételi szakmai vizsgára abból a vizsgatárgyból, amelyből rendelkezik érettségi vizsgaeredménnyel,
  • bejelentkezés magyarországi emelt szintű érettségi vizsgára (www.oktatas.hu),
  • vizsgatárgy bevizsgálása (az érettségi tematikájának és a tantárgy leírásának összehasonlítása a magyarországi vizsgakövetelményekkel). Ez az eljárás díjköteles.

Részletes leírás: https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2023A/5_kulfoldi/52_pontszamitas

A külföldön tett érettségik és oklevelek elfogadásáról a www.felvi.hu oldalon elérhető felvételi tájékoztatóban található információ: (https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2023A/5_kulfoldi/51_elismertetes_tovabbtanulashoz

Figyelem: a felvi.hu rendszeren felvételi eljárás kezdeményezéséhez Ügyfélkapu-azonosító szükséges, amellyel külföldi állampolgárok is rendelkezhetnek. A részletekről az alábbi linken olvashatnak: https://www.felvi.hu/felveteli/kulfoldi_vegzettseggel/ugyfelkapu_kulfoldikent

A csatolt tájékoztató anyagok elektronikusan az alábbi linken érhetők el:

https://www.felvi.hu/felveteli/kulfoldi_vegzettseggel

Figyelem: felhívjuk a tisztelt érdeklődő figyelmét arra, hogy egyes intézmények hirdethetnek olyan nemzetközi közös képzésekre és a külföldi állampolgárok számára idegen nyelven folyó képzéseket, amelyekre a fentiektől eltérő feltételekkel és határidőkkel lehet jelentkezni. Ezen képzések tandíját devizában kell megfizetniük a felvételt nyert hallgatóknak. E képzésekről az érintett felsőoktatási intézmény honlapján található információ.

Melléklet: