Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusának 2015-ös újbóli megnyitása óta immár ötödik alkalommal került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezésére a főkonzulátus szervezésében. Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően idén a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet szolgált a fogadás helyszínéül, amely különleges atmoszférájának köszönhetően bensőségesebbé tette az ünnepséget, és lehetőséget adott hosszú, baráti beszélgetésekre. A rendezvényen több mint száz vendég – a diplomáciai testület tagjai, a politikai és gazdasági élet fontos szereplői, a baden-württembergi magyarok ügyét több évtizede szívükön viselő civil szervezetek vezetői, a német–magyar kapcsolatok ápolásában híd szerepet betöltő személyek és szervezetek képviselői – vettek részt.

Az estet megnyitó stuttgarti magyar főkonzul, dr. Berényi János köszöntő beszéde után a rendezvény díszvendége, Novák Katalin, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, valamint prof. dr. Wolfgang Reinhart, Baden-Württemberg tartomány CDU-frakciójának vezetője mondtak ünnepi beszédet. A Páneurópai Piknik és a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulójára utalva a főkonzul kiemelte, hogy 1956 nélkül elképzelhetetlenek lettek volna azok a változások, amelyek végül felszámolták a Kelet- és Nyugat-Európa között húzott mesterséges határt. Dr. Wolfgang Reinhart Magyarországgal kapcsolatos személyes élményeivel átitatott beszédében megköszönte a magyarok bátorságát, független gondolkodását, ami szükséges volt Németország egyesítéséhez. „Lehetnek nézetkülönbségek, a lényeg, hogy meghallgassuk egymást, és folyamatos párbeszédet tartsunk fenn” – mondta a frakcióvezető a németek és a magyarok kapcsolatának fontosságát hangsúlyozva. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a nap folyamán több hivatalos megbeszélésen vett részt, ahol az új magyar családtámogatási intézkedésekről is beszámolt fogadó partnereinek. Esti ünnepi beszédében is emlékeztetett rá, a kormány és a politikusok feladata, hogy támogassák „a fiatal nőket és férfiakat abban, hogy akkor alapítsanak családot, amikor szeretnének, és annyi gyermekük lehessen, amennyire vágynak.”

A beszédeket követően két kitüntetés átadására került sor, amit Novák Katalin államtitkár és dr. Berényi János főkonzul nyújtott át. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott Tamás Péternek, az Erdélyi Világszövetség nyugat-németországi csoportja elnökének, illetve Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki Eberling Tímeát, a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola vezetőjét.

Az est Balázs János zongoraművész érzékeny és virtuóz zongorajátékával, majd az ezt követő állófogadással ért véget.

Képgaléria