13 Mar

Tisztelt Ügyfeleink!

A Baden-Württemberg tartományban jelenleg is érvényben lévő, a karantén alól bizonyos esetekben mentesítést adó „72 órás szabály” kapcsán a következő tájékoztatást adjuk: A szabályozás mind a tartományba 72 órára beutazó, mind a tartományban lakóhellyel rendelkező és a tartományt legfeljebb 72 órára elhagyó személyi körre vonatkozik. 

A karantén alól tehát mentesülnek 72 órán belüli tartózkodás esetén:

  • az áruszállítók
  • az egészségügyi ellátórendszer fenntartásához szükséges tevékenységet ellátók
  • rokonlátogatás esetén (első fokú rokonok meglátogatása, megosztott szülői felügyeleti jog gyakorlása, a nem egy háztartáshoz tartozó házastársak vagy élettársak látogatása esetén)
  • diplomáciai/konzuli szolgáltat magas rangú tagjai
  • orvosi kezelésben részt vevők
  • bírósági tárgyalásra utazók

Kérjük, minden esetben olvassák át részltesen Baden-Württemberg karanténrendeletét, amely az alábbi oldalon érhető el: Corona-Verordnung Einreise-Quarantäne

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fentiektől függetlenül a beutazáshoz a beutazást megelőzően 48 óránál nem régebben készített negatív COVID teszt és előzetes regisztráció (www.einreiseanmeldung.de) szükséges. Azon személyekre, akik az elmúlt 10 napban vírusvariáns területen tartózkodtak, szigorúbb szabályok vonatkoznak (pl. főszabály szerint nem kérhető karantén-mentesség). 

Kérjük, kérdés esetén a németországi beutazás helye szerinti önkormányzat egészségügyi hivatalával (Gesundheitsamt) vegyék fel a kapcsolatot.

Felhívjuk továbbá Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a világjárvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazásra nem javasolt országgá és térséggé minősítette a világ összes országát (I. kategória). Ezért továbbra is kérjük Önöket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha az halaszthatatlan okok miatt szükséges.

A fenti szabályok nem érintik a Magyarországra beutazók karanténkötelezettségét. A kapcsolódó hírekről és szabályokról kérjük, tájékozódjon a kormányzati honlapokon: Koronavírus (gov.hu). A legutóbb bejelentett intézkedésekről itt olvashat: Operatív törzs: hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések (gov.hu). A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásait továbbra is a 408/2020 (VIII.30) Korm. rendelet szabályozza.

Vigyázzanak magukra! Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel:

Magyarország Főkonzulátusa Stuttgart