Október 15. a kézmosás világnapja. A világnapra és a kézhigiénia megalapozójára, Semmelweis Ignácra emlékezve egy magyar fejlesztésű kézszkennert próbálhatnak ki a látogatók a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben.
 
Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusa – erősítve a tartományi és szövetségi kormányzat figyelemfelhívásait a járványügyi előírások betartására – egy magyar innovációval is szeretné ráirányítani a figyelmet a kézhigiéné fontosságára. 
 
Október 15-től, a kézmosás világnapjától november végéig a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet látogatói egy speciális Semmelweis-Scannerrel ellenőrizhetik, hogy mennyire volt alapos a kézfertőtlenítésük. 
 
Az egyik magyar startup sikertörténetéből továbbfejlesztett kézszkenner arról a magyar orvosról kapta a nevét, aki a világon elsőként mutatott rá, hogy a kézmosás az egyik leghatékonyabb módszer a betegségek terjedésének megakadályozására. Semmelweis Ignác doktorra világszerte a kézhigiénia megalapozójaként tekintenek. 
 
A Semmelweis-szkennert a Konzulátusok Hosszú Éjszakája látogatói már kipróbálhatták a Smart Hungary információs pultnál. Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint fertőtlenítették a kezüket, személyesen is tesztelhették annak hatékonyságát. Az eredményekről készült összefoglaló itt tekinthető meg: