Stuttgartban rendezik meg a 2019-es torna-világbajnokságot

2019.10.04–13. között a Hanns-Martin-Schleyer-Halle ad otthont a tornasport idei legfontosabb eseményének – a világbajnokság ugyanis az olimpiai kvalifikációban is kulcsszerepet játszik. Rekordszámú nemzetből érkeznek sportolók Stuttgartba, köztük magyarok is. A férfi csapat tagjaként a lólengésben olimpiai- és többszörös világbajnok Berki Krisztián sajnos nem vesz részt újabb vállsérülése miatt. Rajta kívül Ryan Sheppard, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek és Csorvási Soma alkotja a válogatottat. Puskás Jenő, férfi szakmai igazgató a következőképp foglalta össze a várakozásokat:

„A sorozatos sérülések miatt nehezebben állt össze a csapat, három újonccal utazunk ki. Mészáros Krisztofer és Tomcsányi Benedek ráadásul idén még ifi korú, és a tartalék Csorvási Somának ez lesz az első felnőtt vb-je. A cél, hogy a csapat tisztességesen helytálljon, és rontás nélküli gyakorlatokat mutasson be. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából úgy vélem, Ryan Sheppardnak egyéni összetettben lehet esélye a kvótára, míg szerenkénti szempontból Berki Krisztián lólengésben, Vecsernyés Dávid pedig nyújtón jöhet szóba.”

A női válogatott Kovács Zsófia, Schermann Bianka, Böczögő Dorina, Makra Noémi, Péter Sára és Székely Zója összeállításban utazik Stuttgartba. Nem tud velük tartani az ugrásban egyéni Európa-bajnok Dévai Boglárka, akinek egy sajnálatos sérülés miatt a pályafutása is veszélybe került. Az esélyekről Altorjai Sándor csapatvezető, MATSZ-főtitkár és Draskóczy Imre női szövetségi kapitány az alábbiakat nyilatkozta:

AS: „A női csapat esetében az az elvárásunk, hogy a 12-18. hely között végezzenek, ott olyan szűk a távolság a csapatok között, hogy szinte napi szinten dől el, ki, hol helyezkedik el a rangsorban.”
DI: „Csapateredményben azt várom, hogy elérjük ugyanazt a helyezést, mint Dohában (17. hely). A tisztes helytállás a cél, rontás nélküli gyakorlatokat szeretnék látni. Természetesen Kovács Zsófitól egyéni összetett finálét szeretnénk, és reménykedem, hogy Makra Noémi és Schermann Bianka összetettben megpróbálja felvenni a versenyt.”

A magyarok programja:

 Október 1.- pódiumedzés (nők) - magyarok 18:00-20:00

 Október 2. - pódiumedzés (férfiak) - magyarok 13:00-16:00

 Október 4. - selejtezők, 1. nap (nők)

 Október 5. - selejtezők, 2. nap (nők) - magyarok 18:00-tól

 Október 6. - selejtezők, 3. nap (férfiak) - magyarok 13:00-tól

 Október 7. - selejtezők, 4. nap (férfiak)

 Október 8. - női csapatverseny, döntő

 Október 9. - férfi csapatverseny, döntő

 Október 10. - női egyéni összetett döntő – remélhetőleg Kovács Zsófiával

 Október 11. - férfi egyéni összetett döntő

 Október 12. - szerenkénti döntők, 1. nap – remélhetőleg Berki Krisztiánnal

 Október 13. - szerenkénti döntők, 2. nap

Aki teheti, látogasson ki, és buzdítsa a magyarokat!

Kovács Bence, KCSP, Stuttgart

Forrás: Magyar Torna Szövetség hivatalos weboldala, Nemzeti Sport

A világbajnokságról további információkat itt talál: https://www.stuttgart2019.de/