November 3. a Magyar Tudomány Ünnepe. A tudományos gondolkodás, az új kutatási és innovációs eredmények megismertetésének legnagyobb hazai fóruma idén a virtuális térbe költözik. Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusa és a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet három kezdeményezéssel, illetve programmal kapcsolódik a tudomány hónapja alkalmából szervezett rendezvényekhez.

Tudományhónapi kvíz

Tudománynapi virtuális előadás a 100 éve született Schulek Frigyes emlékére

A jövőformáló tudományról szóló országos programsorozathoz a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet Sisa József művészettörténész előadásával csatlakozik, amelyet 2020. november 3-án 19:00 órától tesz elérhetővé az Intézet YouTube csatornáján, valamint Facebook oldalán. A Gebaute Zukunft im Licht der Vergangenheit (Épített jövő a múlt fényében) című virtuális előadáson a 100 éve született Schulek Frigyes építészre, az európai hírű hazai műemlékvédelem megteremtőjére is emlékezünk.

Tudományünnepi kvízjáték

A tudomány hónapja alkalmából Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusa egy játékra is szeretné meghívni a tudomány iránt érdeklődő közönséget. 2020 novemberében honlapunkon és a FB-oldalunkon is elérhető lesz a Tudományhónapi kvíz. A teszt nemcsak játékos tudáspróba, hanem számos olyan találmányra felhívja a figyelmet, amely magyar kutatókhoz, fejleszthetőkhöz köthető.

 

Tudományhónapi kvíz

 

Tudománydiplomáciai kezdeményezés

A Stuttgarti Magyar Főkonzulátus a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézettel karöltve a tudománydiplomácia eszköztárát új platformokon szeretné annak szolgálatába állítani, hogy a régió tartományaiban élő magyar gyökerekkel rendelkező, a tudomány iránt elkötelezett értelmiségiek, tanárok, orvosok, kutatók, fejlesztők és innovátorok egymást is inspirálva vállaljanak nagyobb szerepet a tudományos gondolkodás értékeinek népszerűsítésében, a tudományos hálózatok, jövőformáló együttműködések fejlesztésében.