2021. január 11-től szigorúbb feltételek mellett léphetnek be Baden-Württembergbe a rizikóterületről érkezők. A tartományban is bevezették a "duplatesztes" stratégiát. 

Az új jogszabályok értelmében mostantól a rizikóterületekről érkezőknek – vagyis mindazoknak, akik a légi, szárazföldi vagy vízi úton történő beutazásukat közvetlenül megelőző tíz napban rizikóövezetnek minősülő területen tartózkodtak – egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk, vagy a beérkezést követően azonnal el kell készíttetniük a koronavírus-tesztet. Továbbra is érvényben van a 10 napos karanténkötelezettség, amely alól legkorábban az ötödik napon kaphatnak felmentést a rizikóterületekről érkezők, amennyiben egy újabb negatív tesztet tudnak bemutatni. Az új jogszabály értelmében így összesen két negatív teszt birtokában lehet felmentést kapni a karantén alól. Az ún. duplatesztes stratégia célja a jelenleg még erősödőben levő koronavírus-járvány visszaszorítása, illetve a gyors terjedésű koronavírus-mutáns megfékezése. 

 

A kettős tesztelési kötelezettség alól felmentést kaphatnak, 

  • a tranzitálók,
  • azok a személyek, akik a 24 órás szabályozás értelmében utaznak be a tartományba (a határvidéken ingázó és a szomszédos országban élő munkavállalók, vagy azok akik 24 óránál nem hosszabb időre hagyták el a tartományt, de csak abban az esetben, ha az utazás célja nem turisztikai vagy bevásárlási céllal történt),
  • a határon lakó ingázó munkavállalók, valamint
  • azok a beutazók, akki első fokú, egyenes ági rokonaik vagy élettársuk meglátogatása céljából érkeznek a tartományba, és az itt-tartózkodásuk nem haladja meg a 72 órát. 

Felmentés értelemszerűen akkor kapható, ha a beutazás idején vagy az azt követő tíz napban nem mutatkoznak a beutazó személynél a Covid-19-re jellemző tünetek. 

A jogszabályalkotó külön kitér azokra a személyekre, akik a tartományba történő beutazást megelőző tíz napon belül Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában vagy Észak-Írországan tartózkodtak. Az ő esetükben kivétel nélkül mindenkinek fel kell mutatnia egy negatív tesztet a beutazáskor. 

 

Koronavírus-fertőzésen átesett személyekre vonatkozó előírások

Fontos új rendelkezés, hogy azok a személyek, akik már korábban megbetegedtek a koronavírus-fertőzésben, és azóta kigyógyultak, mentesülnek a karantén- és tesztkötelezettség alól! A mentesség feltétele, hogy 

  • a koronavírus-fertőzést PCR-teszttel mutatták ki, és erről fel tudnak mutatni egy angol, francia vagy német nyelvű hivatalos igazolást,
  • a beutazást megelőzően legalább három hét, illetve legfeljebb hat hónap telt el a megbetegedés óta, illetve
  • hogy a beutazáskor tünetmentesnek kell lenniük, azaz a Covid-19-re jellemző száraz köhögés, láz, íz- és illatérzékelési zavarok nem állnak fenn. 

 

24 órás beutazással kapcsolatos szabályok

A fertőzési helyzet miatt meghosszabbították továbbá a 24 órás beutazással kapcsolatos szabályokat is. A határvidékeken élők számára

  • a 24 órát meg nem haladó beutazás esetén vagy
  • Baden-Württemberg elhagyását követően 24 órán belüli visszatérés esetén

csak akkor adható felmentés a karanténkötelezettség alól, ha a ki- és beutazásra nem bevásárlás vagy turisztikai jellegű tevékenység folytatása céljából kerül sor.

A tartományi kormány továbbra is nyomatékosan felhívja arra a figyelmet, hogy amennyiben lehetséges, mindenki kerülje a rizikóterületre történő utazásokat.

További információk német nyelven: