A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁG MEGSZERZÉSE – HONOSÍTÁS

FELHÍVJUK AZ ÉRDEKLŐDŐK FIGYELMÉT ARRA, HOGY A HONOSÍTÁSRÓL, A HONOSÍTÁSI ELJÁRÁSRÓL TÁJÉKOZÓDHAT AZ ALÁBBI HIVATALOS HONLAPON: http://www.allampolgarsag.gov.hu/ 

I. Eljárás

1. Kérjük, olvassa el a Tájékoztató az eljárásról címszó alatti leírást, különösképpen a Kérelem benyújtása című részt

Ezúton kívánjuk felhívni a figyelmét arra, hogy a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzésének többek között az egyik alapvető törvényi feltétele, hogy a kérelmező kommunikációs szinten értse és beszélje a magyar nyelvet, honosítási kérelmét önállóan segítség nélkül elő tudja terjeszteni, az ügyintéző által feltett egyszerű kérdésekre önállóan, rövid mondatokban válaszolni tudjon.

Amennyiben a nyelvtudás ellenőrzésekor Ön a kellő szintet nem éri el, honosítási kérelmében nem számíthat pozitív döntésre.

Jelen felhívásunk célja, hogy elősegítse az egyszerűsített honosítási eljárásban a magyar nyelv nem megfelelő mértékű ismeretének hiányából adódó gyakori problémák elkerülését, illetve megelőzze azt, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás törvényi feltételeink – kiemelten a magyar nyelvtudás hiánya – nem kellő ismerte következtében Ön visszaélés áldozatává váljon.

Kérjük, hogy fokozottan figyeljen az egyszerűsített honosítási eljárás valamennyi törvényi kritériumának meglétére kérelme benyújtásakor, fordítson külön gondot a magyar nyelv elsajátítására, mert annak a fentiekben vázolt szinten történő ismerete alól nincs törvényi mentesítés, azt a hatóság minden esetben közvetlenül ellenőrzi.

Amennyiben az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggésben információra van szüksége, úgy forduljon bizalommal az illetékes külképviselethez, a kormányhivatalhoz, ahol hiteles felvilágosítást adnak az Ön részére.

Kizárólag olyan képviselőt vegyen igénybe ügyeinek képviseletével, aki nem próbálja Önt meggyőzni arról, hogy a magyar nyelvtudás ismerete nélkül is születhet kérelmének helyt adó döntés.

2. Ezt követően töltse ki a szükséges nyomtatványokat, melyeket letölthet a Letölthető dokumentumok címszó alatt. A nyomtatvány magában foglalja egy darab kézzel írott önéletrajz megírását, illetve az esetleges névváltoztatásra vonatkozó kérelmet is.

3. Készítsen 1 db igazolványképet.

4. Nem magyar nyelvű okiratokat hiteles magyar fordítással kell ellátni.
– Amennyiben az okirat angol vagy német nyelvű is, ez esetben a kérelmező által készített fordítást a düsseldorfi képviseleten hitelesíteni tudjuk. Ennek illetéke 20 EUR oldalanként.
– Magyarország területén az OFFI készíthet hiteles fordításokat (honlapjuk: www.offi.hu)

5. Saját születési és házassági (adott esetben válási) okiratai eredeti példányát nyújtsa be. Ezek Magyarországon maradnak, így amennyiben visszakéri az iratokat, 20 EUR befizetése ellenében hiteles másolatokat készítünk azokról (ez esetben készpénzt hozzon magával).

II. Időpontfoglalás

Ha előkészítette kérelmét, kérjük, foglaljon időpontot az illetékes konzuli képviselet Időpontfoglalási rendszerében, mivel a kérelmet csak személyesen lehet benyújtani.

A németországi külképviseletek illetékességi megoszlását a Tájékoztató az ügyfélfogadásról című menüpontban találja.