TÁJÉKOZTATÓ AZ ÜGYFÉLFOGADÁSRÓL

Kérjük, hogy mielőtt konzuli információkról szóló oldalunkon továbbhalad, az alábbi tájékoztatót gondosan olvassa végig.

A főkonzulátuson az ügyfélfogadás előzetes időpontfoglalás alapján történik. Ehhez kérjük, használja a honlap jobboldalán található Időpontfoglalás konzuli ügyekhez gombot.

Fontos! Minden ügytípusra és minden személyre külön-külön kell időpontot foglalni. Ugyanazon ügyre egy ügyfél csak egy időpontot foglalhat.

A főkonzulátuson főszabály szerint személyesen kell az ügyeket intézni. Egyes ügyek postai úton is intézhetők (családi állapot igazolása, külföldi lakcím módosítása, anyakönyvi kivonat beszerzése). Figyelem! A konzulátusnak címzett küldeménye esetén kérjük, mindig írjon kísérő levelet, amelyben kérelmét leírja, valamint telefonszámát és e-mail elérhetőségét megadja. Amennyiben folyamatban lévő ügye van, akkor kérjük az ügyszámot is közölni.

 

Felkészülés az ügyintézésre

A lehetséges ügyintézési módról az oldal alján található konzuli ügytípusoknál talál további információt. Az ügyintézéshez szükséges adatlapok a kapcsolódó oldalakról letölthetők.

Több ügy egyidejű intézése esetén kérjük, hogy minden egyes ügyre vonatkozó információt nézzen meg (gyermekszületés hazai anyakönyvezése esetén az egyidejűleg elintézhető útlevélkérelem és apaságról szóló nyilatkozat megtételének részleteiről is tájékozódnia kell).

Ha a honlapon, a konzuli szolgálat és a társszervek kapcsolódó linkjein található tájékoztató nem szolgál egyértelmű információkkal, e-mailben a konsulat.stu[at]mfa.gov.hu címen felkeresheti a főkonzulátust pontos kérdésével.

Kérjük, hogy a honlapról valamennyi adatlapot előzetesen töltsön le és kitöltött adatlapokkal jöjjön kérelmének beadására. Az ügyintézési idő meghatározásakor azzal számoltunk, hogy az ügyfelek előre előkészített dokumentumokkal, ill. kitöltött és aláírt adatlapokkal érkeznek. Amennyiben a felhívás ellenére felkészületlenül érkezik, és így az ügyintézési ideje elhúzódik, szíves türelmét fogjuk kérni, amíg a további időpontokra pontosan érkező ügyfeleket kiszolgáljuk.

 

Az ügyintézés menete

Az ügyfeleket időpontfoglalás alapján fogadjuk. Az időpontfoglalás szerint azon ügy intézésére van lehetőség, amelyre a foglalás szól.

Amennyiben az ügyintézésre való felkészülés során a foglalandó ügytípusban elbizonytalanodik, kérdésével megkeresheti írásban a főkonzulátust, hogy pontosan az Ön esetében milyen ügyintézés szükséges. Amennyiben ugyanis a benyújtott kérelem hiányos, az ügyfél hiánypótlási felhívást kap, amelynek teljesítéséig az ügyintézés nem kezdődik meg.

Figyelem! A hiányos kérelmeket nem vesszük át és új időpontot kell foglalni.

A konzuli szolgáltatásnyújtás során felmerülő költség megfizetése az ügyintézés feltétele. Az eljárás csak akkor indul meg, amikor az ügyfél a számláját kiegyenlítette.

 

A konzuli ügyintézést követően

A magyarországi ügyintézést igénylő konzuli ügyek állásáról a főkonzulátus nem tud tájékoztatást adni. Amennyiben érdeklődni kíván, közvetlenül az adott magyarországi hivatalt keresse meg (www.magyarorszag.hu).

Az eljárás lezárultáról az adott ügy függvényében az ügyfél telefonon, e-mailben vagy postai úton kap értesítést. A kézbesítésekre postán, vagy személyes átvétel során kerülhet sor. A kézbesítés módjával kapcsolatos igényét a kérelem benyújtásakor kell egyeztetnie az ügyintézővel, illetve postán beadott kérelem esetén kísérőlevelében megírnia.

Az egyes dokumentumok, okmányok személyes átvételére kizárólag hétfőn és csütörtökön 14:00 és 16:00 óra között van lehetőség. Az okmány átvételéhez nem kell időpontot foglalni.

Ezúton is felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy az ügyfélváróban nincs lehetőség mellékhelyiség használatára. Megértésüket köszönjük.

 

Kapcsolattartás a Főkonzulátussal, visszajelzés

A telefonvonalak zsúfoltságára tekintettel kérjük, hogy elsősorban e-mailt küldjön. A főkonzulátus munkatársainak rendkívüli leterheltsége miatt az e-mailekre nem tudunk azonnal válaszolni. Kérjük megértő türelmüket, igyekszünk minden kedves Ügyfelünknek a lehető leghamarabb válaszolni.

Amennyiben Ön Bayern tartományból jelentkezik, ügyeinek intézése érdekében javasoljuk, hogy Magyarország müncheni főkonzulátusával vegye fel a kapcsolatot.

 

Cím: 81927 München, Vollmannstr. 2.

Telefon: + 49 89 962280 0

Honlap: munchen.mfa.gov.hu

E-mail: konsulat-muenchen@mfa.gov.hu

 

Amennyiben Ön Nordrhein-Westfalen és Hessen tartományból jelentkezik, ügyeinek intézése érdekében javasoljuk, hogy Magyarország düsseldorfi főkonzulátusával vegye fel a kapcsolatot.

 

Cím: Adersstrasse 12-14, 40215 Düsseldorf

Tel.: +49 211 302 169-0

E-mail: consulate.dus@mfa.gov.hu

 

Magyarország berlini nagykövetsége:

Cím: 10117 Berlin, Unter den Linden 76

Telefonszám: +49-30-203-10-0

Telefax: +49-30-229-1314

+49-30-203-10105

Honlap: www.berlin.mfa.gov.hu/

E-mail: consulate.ber@mfa.gov.hu

 

Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink kiszolgálása magas szakmai színvonalon, ügyfeleink megelégedésére történjen. Ehhez fontos számunkra az Ön – akár pozitív, akár negatív – véleménye, ezért kérjük, hogy írja meg az ügyintézéssel kapcsolatos észrevételeit a főkonzulátus e-mail címére: konsulat.stu@mfa.gov.hu

 

Köszönjük, hogy tájékoztatónkat végigolvasta.