14 May

Baden-Württemberg 2021. május 13-án hatályon kívül helyezte a beutazásra vonatkozó tartományi rendelkezését, ettől a naptól kezdve a szövetségi rendelkezések léptek hatályba.

A német szövetségi kormány új beutazási rendelete szerint a rizikóterületekről érkező személyeknek beutazásukat követően nem kell a kötelezően előírt 10 napos karanténba vonulniuk, ha rendelkeznek negatív koronavírus-teszttel, vagy megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagy korábban már felgyógyultak a koronavírusból aza alábbiak szerint:

  • A rizikóterületről érkező személyek 48 óránál nem régebbi negatív antigén-gyorsteszttel vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel válthatják ki a karantént.
  • Beoltottnak számítanak azon személyek, akiket az EU-ban engedélyezett vakcinával immunizáltak, ezek jelenleg a BioNTech/Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson készítményei. Az oltás meglétét olyan, papír alapú vagy digitális formátumú angol, német, francia, spanyol vagy olasz nyelvű dokumentummal lehet bizonyítani, amely igazolja, hogy az illető legalább 14 nappal a belépés előtt megkapta a fenti oltások valamelyikéből  a teljes dózist. 
  • A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

Azon a napon, amikor a beutazó a fent említett három dokumentum valamelyikét a tartózkodási helye szerint illetékes német egészségügyi hatóságnak bemutatja, számára a kötelező karantén véget ér. Annak, aki az előzetes regisztráció során feltölti a fent említett három dokumentum valamelyikét, a beutazást követően már nem kell karanténba vonulnia.

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy a magas fertőzöttségű területről (Hochinzidenzgebiet) és a vírusvariáns területről(Virusvariantengebiet) érkező személyekre továbbra is vonatkozik a 10, illetve a 14 napos karanténkötelezettség azzal, hogy a magas fertőzöttségű területről érkező személyek esetében a karanténkötelezettség legkorábban a beutazást követő ötödik napon fejeződhet be egy negatív teszt felmutatásával, míg a vírusvariáns területről érkező személyek tekintetében a karanténkötelezettség nem rövidíthető le. Ezen túl mind a magas fertőzöttségű, mind a vírusvariáns területről érkező személyeknek már a beutazáskor rendelkezniük kell negatív teszteredménnyel (72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi antigén-teszt vagy vírusvariáns terület esetében 24 óránál nem régebbi antigén-teszt), vagy egy, a betegségből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal vagy a védőoltás beadását igazoló dokumentummal.

Hatályban marad az a rendelkezés, miszerint a légi úton beutazók - a kiindulási ország besorolásától függetlenül – már az utazás megkezdése előtt kötelesek felmutatni egy negatív teszteredményt (72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi antigén-teszt vagy vírusvariáns terület esetében 24 óránál nem régebbi antigén-teszt) vagy egy, a betegségből történő felgyógyulást igazoló dokumentumot vagy a védőoltás beadását igazoló dokumentumot.

Továbbra is minden beutazónak regisztrálnia kell a www.einreiseanmeldung.de honlapon.

További konkrét kérdés esetén célszerű a beutazás helye szerint illetékes német önkormányzat hivatalával felvenni a kapcsolatot: https://tools.rki.de/plztool/.