A Stuttgarti Magyar Főkonzulátus szakmai koncepciója alapján a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform és a baden-württembergi Hidrogéntechnológiai Platform (H2BW) támogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, továbbá a tartományi Környezetvédelmi, Klíma-és Energiaügyi Minisztérium részvételével „A hidrogéntechnológia perspektívái magyarországi és baden-württembergi nézőpontból“ címmel 2021. május 18-án online fórumra került sor a Dialog Ungarnnal és az új mobilitásokért felelős e-mobil BW innovációs ügynökség és kompetenciaközponttal együttműködésben. A nagy érdeklődéssel követett szakmai eseményről készült felvétel elérhető a YouTube csatornáján.

A fórummal a hidrogén-technológiák intenzívebb kutatásának és alkalmazási lehetőségeinek felértékelődött jelentősége tükrében kezdeményezni kívántuk a két ország hidrogéntechnológiai szereplőinek párbeszédét és a szinergiák keresését.

Dr. Izsák András főkonzul köszöntőjében kiemelte annak a jelentőségét, hogy a baden-württembergi Környezetvédelmi, Klíma- és Energiaügyi Minisztérium szakpolitikai képviselőit és a formálódó hidrogéntechnológiai platform kulcsszereplőit egyaránt sikerült megnyerni a kezdeményezésnek.   

Sybille Hepting-Hug, a baden-württembergi Környezetvédelmi, Klíma- és Energiaügyi Minisztérium környezetvédelem-politikáért, fenntarthatóságért, körforgásos gazdaságért és hidrogéngazdaságért felelős helyettes államtitkára (Ministerialdirigentin) a minisztérium nevében üdvözölte a kezdeményezést, és ismertette, milyen intézkedéseket tesz a tartományi kormányzat azért, hogy Baden-Württemberg a hidrogéngazdaság vezető helyszíne legyen többek között a hidrogén- és üzemanyagcellás technológia piaci felfutásával.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár örömmel számolt be a résztvevőknek, hogy napokkal korábban fogadta el a magyar kormány a Nemzeti Hidrogénstratégiát, és rövid áttekintést adott Magyarország energia- és éghajlat-politikai céljairól, valamint a magyar hidrogéngazdaság fejlesztésére vonatkozó elképzelésekről.

A panelbeszélgetésben Baden-Württemberg tartomány részéről Bernd Reuter, a tartományi Környezetvédelmi, Klíma-és Energiaügyi Minisztérium hidrogénért, erőforrás-hatékonyságért, biogazdaságért felelős osztálya vezetője, Tobias Luhm, az e-mobil-BW hálózat-és klasztermenedzsere, a baden-württembergi hidrogéntechnológiai platform (H2BW) operatív vezetője és Lukas Hase, Rajna-Neckar Metropolisz Régió, HyPerformer H2 Rivers, projektvezetője vettek rész. A beszélgetés során bemutatott zászlóshajó-projekt, a 2020 szeptemberében indult H2Rivers azt célozza, hogy Rajna-Neckar metropolisztérség a hidrogén modellrégiója legyen.

A panelbeszélgetés magyar tagjai közül Kriston Ákos vezérigazgató, a Magyar Földgáztároló Zrt. "Aquamarine" mintaprojektét mutatta be. Hirth Ferenc, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform Irányító Testületének tagja, a 100 alkalmazottat foglalkoztató Kontakt-Elektro vállalat alapítója és ügyvezető igazgatója bemutatta a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform tevékenységét, az általuk fejlesztett első hidrogénüzemű kishajót, továbbá betekintést engedett vállalkozásuk hidrogéniparhoz kapcsolódó tevékenységeibe is. Dr. Marie-Theres Thiell, a Dialog Ungarn ügyvezetője, az ELMÜ-ÉMÁSZ Csoport volt vezérigazgatója mint a rendezvény moderátora összefoglalójában a hidrogén-párbeszéd folytatására irányuló ígéretes jelnek nevezte, hogy a H2BW platform vezetője hozzászólásában biztatta a hidrogéniparhoz kapcsolódó magyar szereplőket a kapcsolatfelvételre.