16 Sep

2021. szeptember 16-tól életbe lépett Baden-Württemberg új korona-rendelete, amelynek célja a tartományi egészségügyi ellátás esetleges túlterhelésének elkerülése. Az új rendelet értelmében a kórházi intenzív ágyak kihasználtsága függvényében egy háromfokozatú ­– bázis, figyelmeztető, és riasztási fokozat – rendszer lép érvénybe. Az egyes fokozatoknak megfelelően korlátozásokat rendelhetnek el azon személyek tekintetében, akik nem szerezték meg a koronavírus elleni védettséget a Covid-19 védőoltással, vagy nem estek át az elmúlt fél évben a betegségen.

Figyelem: Továbbra is érvényesek azok a korábbi járványügyi előírások, mint például tömegközlekedési eszközökön, bizonyos rendezvényeken, üzletekben a védőmaszkviselési kötelezettség 6 éves kortól idősebb személyek esetében, a higiéniai szabályok és – ahol lehet –a másik személytől a 1,5 méteres távolság betartása, zárt helyiségekben gyakori szellőztetés.

A Bázis fokozat esetén számos szolgáltatás, rendezvény esetében megmarad a már eddig ismert 3G-szabály („geimpfte, genesene oder getestete* Personen”), vagyis azok a személyek, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, átestek a betegségen, vagy rendelkeznek negatív teszttel*, részt vehetnek azokon a rendezvényeken/igénybe vehetik azokat a szolgáltatásokat, amelyeknek feltétele a 3G-szabály betartása.

*A tesztkötelezettség itt még nem írja elő a PCR-tesztet, elég az antigén gyorsteszt.

Figyelmeztető fokozat akkor lép életbe, ha a 7 napos hospitalizációs esetszám, azaz a 100.000 főre vetített Covid-19-megbetegedéssel kórházba szállított személyek száma öt egymást követő munkanapon eléri vagy meghaladja a 8,0 értéket, vagy ha az intenzív ágyak kihasználtsága a tartományban két egymást követő munkanapon eléri vagy meghaladja a 250-et. A figyelmeztető fokozat a nem beoltott és Covid-19-betegségen nem átesett személyek számára számos szolgáltatás, helyszín és rendezvény esetében PCR-teszt-kötelezettséget rendel el, ezen kívül szigorításként létszámkorlátozás is életbe léphet. (A részletes szabályozás itt tekinthető meg:

https://www.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/redaktion/dateien/PDF/Coronainfos/210915_Auf_einen_Blick_DE.pdf)

Riasztási fokozatot akkor rendelnek el, ha a 100.000 főre vetített Covid-19-megbetegedéssel kórházba szállított személyek száma öt egymást követő munkanapon eléri vagy meghaladja a 12,0 értéket, vagy ha az intenzív ágyak kihasználtsága eléri vagy meghaladja a 390-et. A riasztási fokozat esetében a 2G-szabály lép életbe, azaz bizonyos eseményeken, rendezvényeken, szolgáltatások igénybe vételekor, helyszíneken csak a beoltott vagy betegségen igazolt módon átesett személyek kapnak belépési/részvételi engedélyt. A nem beoltott és a betegségen nem átesett személyektől megtagadhatják a részvételt. (A részletes szabályozás itt tekinthető meg:

https://www.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/redaktion/dateien/PDF/Coronainfos/210915_Auf_einen_Blick_DE.pdf

A Figyelmeztető és a Riasztási fokozat szigorításai alól kivételt képeznek:

  • a 17 évnél fiatalabbak, és már nem járnak iskolába;
  • akik egészségügyi okok miatt nem részesülhetnek koronavírus elleni védőoltásban, és ezt orvos által kiállított dokumentummal igazolni tudják;
  • azon személyek, akik számára az Állandó Oltási Bizottság (Ständige Impfkommission) nem ajánlja a védőoltást;
  • gyermeket váró és szoptató nők;

Számukra azonban bizonyos szolgáltatások/események esetében előírhatják a negatív teszt felmutatásának kötelezettségét.

Általános mentességet kapnak a tesztkötelezettség, valamint a belépési és részvételi tilalom alól:

  • az 5 éves kor alatti gyermekek;
  • a 7 éves kor alatti gyermekek, akik még nem járnak iskolába;
  • általános iskolai, középiskolai, vagy más speciális vagy gyógypedagógiai intézményt vagy szakképzési intézményt látogató tanulók, mivel őket az iskolában hetente több alkalommal tesztelik. Esetükben elegendő az iskolalátogatási igazolás, diákigazolvány.

Életkortól függetlenül mindenkire vonatkozik a belépési és részvételi tilalom, aki Covid-19-fertőzésre utaló tüneteket tapasztal magán.

Kereskedelmet érintő speciális szabályozások

Sem a figyelmeztető, sem a riasztási fokozatban nem vonatkozik a kiskereskedelemre a PCR-teszt- és 2G-kötelezettség. Riasztási fokozatban azon kiskereskedelmi üzletekben, amelyek nem a mindennapi alapellátáshoz kapcsolódnak, a 3G-szabályt kell betartani, azaz a nem beoltott, betegségen igazolt módon nem átesett személyeknek érvényes negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk. Ebben az esetben elfogadják az antigén gyorstesztet is.

Bővebb információk Baden-Württemberg koronarendeletével kapcsolatban az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/aktuelle-infos-zu-corona/aktuelle-corona-verordnung-des-landes-baden-wuerttemberg/

https://www.baden-wuerttemberg.de/fileadmin/redaktion/dateien/PDF/Coronainfos/210915_Auf_einen_Blick_DE.pdf