2021. szeptember 18-án a Landsmannschaft der Ungarndeutschen (a Magyarországi Németek Honfitársi Szövetsége) kezdeményezésére elhelyezték, és ünnepélyes keretek között felavatták a magyarországi németek emléktábláját Ulmban, a Duna partján található emlékfalon. Az eseményen dr. Izsák András Magyarország stuttgarti főkonzulja és dr. Szabó Dezső, a Liszt Intézet – Stuttgarti Magyar Kulturális Központ igazgatója képviseletében Főkonzulátusunk is részt vett. 

Az ünnepélyes megemlékezést Joschi Ament, a Landsmannschaft der Ungarndeutschen elnöke nyitotta meg köszöntőjével, majd Gunter Czisch, Ulm város főpolgármestere, valamint Dirk Oestringer, Gerlingen város főpolgármestere mondott beszédet. Az emléktábla felavatását követő koszorúzást a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Englenderné Hock Ibolya és dr. Izsák András főkonzul szavai zárták. 


A második világháború lezárását követően a kollektív bűnösség elve alapján Magyarország területéről 1946. január 19. és 1948. június 30. között megközelítőleg 200-220 ezer német nemzetiségű embert telepítettek ki Németországba. A tragikus eseményeket követően több tízezer családot Baden-Württemberg tartomány fogadott be. Az új otthonra találó magyarországi németek a megpróbáltatások ellenére nem feledték el gyökereiket, és a magyar-német kapcsolatok elkötelezett ápolóivá váltak. A dunai térségből elüldözött német népcsoportoknak emléket állító falszakaszon – régi adósságot törlesztve – mostantól a magyarországi németek emléktábláját is meg lehet tekinteni.