2021. december 4-én Dr. Izsák András főkonzul munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Theresa Schopperrel (Zöldek), Baden-Württemberg új oktatási, ifjúságügyi és sportügyi miniszterével. A főkonzuli rezidencián tartott rendkívül jó hangulatú megbeszélés fókuszában a magyar-baden-württembergi kapcsolatok fejlesztése állt, különös tekintettel a miniszter asszony által vezetett oktatási tárcához tartozó együttműködési területekre.

Theresa Schopper oktatási miniszteri kinevezése előtt politikai koordinációért felelt a tartományi Államminisztériumban, és ő töltötte be a Magyar-Baden-Württembergi Vegyes Bizottság baden-württembergi társelnöki posztját is. Személyében nemcsak kedves ismerőst üdvözölhetünk, hanem a tartomány és Magyarország közötti sikeres együttműködés egyik meghatározó szereplőjét. Izsák András a találkozón köszönetét fejezte ki miniszter asszonynak a Vegyes Bizottság baden-württembergi társelnökeként végzett elkötelezett munkájáért, valamint a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola és Óvoda számára nyújtott minisztériumi támogatásért.

A főkonzul és a miniszter a konzuli iskolák szerepét illetően egyetértett abban, hogy az anyanyelvi oktatás nemcsak az itt élő magyar gyerekek nemzeti identitásának a megőrzését és az anyanyelvük megtartását szolgálja, hanem a nyelvi készségek általános fejlesztését is. Schopper miniszter rámutatott: a tanulmányok szerint csak az tudja jól elsajátítani a befogadó állam nyelvét, aki a saját anyanyelvét is jól beszéli. Az integráció témakörét tovább folytatva a főkonzul és a miniszter is fontosnak nevezte a Magyarországon élő németek és a Baden-Württembergbe kitelepített magyarországi németek szerepét a két ország kapcsolatában, amely mindkét országot rendkívüli mértékben gazdagította és gazdagítja. A német partner elismerően nyilatkozott a kisebbségeket érintő magyarországi támogatási rendszert illetően.

A Főkonzulátus nagy várakozással tekint a Magyar-Baden-Württembergi Vegyes Bizottság jövő évi 30 éves jubileumi ülésére – hangsúlyozta a főkonzul. Schopper miniszter elmondta, ő maga is szívesen emlékezik vissza a társelnöki munkára. A magyar-baden-württembergi Vegyes Bizottság nemcsak a közös gazdasági, innovációs, kulturális és oktatási projektek miatt élvez kiemelt figyelmet. Az 1991-ben alapított Vegyes Bizottság történelmi szerepe abban áll, hogy ez volt az első ilyen jellegű együttműködése a tartománynak.