Az MR4 interjúja Dr. Izsák Andrással, Magyarország stuttgarti főkonzuljával a Vegyes Bizottságon belüli együttműködés múltjáról, jelenéről, jövőjéről és a magyarországi németek szerepéről Baden-Württemberg és Magyarország kapcsolatrendszerében.

Baden-Württemberg és Magyarország az 1990-es évek elején döntött egy közös Magyar–Baden-Württembergi Vegyes Bizottság létrehozásáról. A két ország között hivatalosan 1991-ben megpecsételt megállapodás jelentősége nemcsak abban áll, hogy új dimenzióba helyezte a tartomány és hazánk kapcsolatrendszerét, hanem abban is, hogy Magyarország volt az első ország, amellyel Baden-Württemberg ilyen formátumú együttműködést kezdeményezett.

A Magyar Rádió MR4 nemzetiségi csatornájának német szerkesztősége 2021. december végén interjújának középpontjában az áll, hogy mitől volt jelentős lépes a 30 évvel ezelőtt létrehozott együttműködés, hány kooperációt sikerült elindítani ezalatt a három évtized alatt, milyen jelentősebb projektek fémjelzik a sikerét, és milyen tervek fogalmazódtak meg a jövőjét illetően. 

A magyarországi németeknek a második világháború utáni elüldözése történelmi adósságunk, ezért stuttgarti megbízatása során kiemelt feladatának tekinti a magyarországi németekkel és a Magyarországi Németek Honfitársi Szövetségével (Landsmannschaft der Ungarn aus Deutschland / LDU) folytatott jó együttműködés további elmélyítést – hangsúlyozta a főkonzul.

Az interjú elérhető az alábbi linkre kattintva (az interjú 11:14-perckor kezdődik)  https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-nemzetisegi/?date=2021-12-29_10-00-00&enddate=2021-12-29_12-10-00&ch=mr4