​A képen (balról jobbra) Christoph Schauder járási tanácsos, Dr. Izsák András főkonzul és Prof. Dr. Wolfgang Reinhart, a tartományi parlament alelnöke. Fotó: Landratsamt Main-Tauber-Kreis, Frank Mittnacht

Dr. Izsák András, Magyarország stuttgarti főkonzulja Christoph Schauderrel, Main-Tauber járás járási tanácsosával és Baden-Württemberg tartományi parlamentjének alelnökével, Prof. Dr. Wolfgang Reinharttal folytatott megbeszélést Bad Mergentheimban november 18-án, Prof. Reinhart, ugyancsak összekötő elemként tekintett, borról szóló könyvbemutatójának peremén. A jó hangulatú és eredményes megbeszélés fókuszában a Baden-Württemberg és Magyarország közötti kapcsolatok, a Duna-régió stratégiája, valamint Main-Tauber járás Tolna megyével kötött járási partnersége állt. A résztvevők egyetértettek abban, hogy Magyarország és a délnémet régió több évszázados múltra tekint vissza. Ezért is kiemelten fontos a meglévő jó kapcsolatok ápolása és előmozdítása.

Magyarország és Németország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években rendkívül intenzíven és dinamikusan fejlődtek. „Németország tartományait tekintve Bajorország és Baden-Württemberg a németországi magyar export mintegy 60 százalékát adja, ennélfogva Magyarország legfontosabb értékesítési piacainak számítanak” – tájékoztatott a főkonzul.

Az Európai Parlament által 2011-ben elfogadott Duna Régió Stratégiával kapcsolatban Baden-Württemberg tartomány kormánya négy fő prioritást határozott meg, amelyek iránt a tartomány különösen elkötelezett. E négy terület a szakképzés, a környezetvédelem, a gazdaság és a civil társadalmi együttműködés témakörébe esik – emlékeztetett Prof. Dr. Wolfgang Reinhardt.

Christoph Schauder járási tanácsos az egyes régiók és önkormányzatok közötti partnerségi együttműködések szerepét emelte ki, amelyre Baden-Württemberg különösen nagy hangsúlyt fektet. A járási tanácsos rámutatott, hogy a Tolna megyével 1991-ben létrejött partnerség révén nagyon szoros kapcsolat van Magyarország és a Main-Tauber járás között.


Források, sajtóhivatkozások

Képforrás és további információ a találkozóról német nyelven:​ Presse- und Informationsdienst des Landratsamtes Main-Tauber-Kreis

A könyvbemutatóról, illetve a találkozóról a Fränkische Nachrichten is beszámolt Wolfgang Reinhart stellt neues Buch „Traubenweise” vor, illetve Christoph Schauder und Wolfgabng Reinhart: Enger Austausch mit Ungarn vereinbart című írásaiban, amelyek a linkekre kattintva, vagy itt és itt érhetők el.