30 évvel ezelőtt, 1992-ben jött létre két festői fekvésű, páratlan panorámával rendelkező település, a Budapesttől nem messze fekvő Csobánka, illetve a Majna és a Tauber találkozásánál fekvő Wertheim testvérvárosi kapcsolata. A harminc évvel ezelőtt aláírt közös szándéknyilatkozatra és az azóta közösen megvalósított eseményekre emlékezve, valamint a partnerkapcsolatról szóló egyezmény megerősítése céljából Markus Herrera Torrez, Wertheim polgármestere fogadást adott a wertheimi városháza Árkád-termében.

Az eseményen részt vett Völgyes József, Csobánka polgármestere, Dr. Izsák András, Magyarország stuttgarti főkonzulja, illetve Wertheim másik testvérvárosának, az angliai Huntingdon/Godmanchester-nek több képviselője, amely várossal szintén kerek - a 40. -   évfordulóhoz érkezett a települési szintű együttműködés.

Völgyes József köszöntő beszédében emlékeztetett rá, hogy a második világháborút követően mintegy 1.300 sváb lakost telepítettek ki Csobánkáról, akik közül sokan Wertheimben leltek új hazára. Csobánka lakói számára fontos szimbólum az a fa, amelyet Csobánkán ültettek a partnerkapcsolatról szóló egyezmény aláírásakor, és amelynek mélyre ereszkedett gyökerei, vaskos törzse és hűs árnyékot adó lombkoronája a partnervárosi kapcsolatok közös megerősítését jelképezi.