Rajna-vidék-Pfalz és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok kiszélesítése és elmélyítése érdekében folytatott megbeszélést Dr. Izsák András, Magyarország stuttgarti főkonzulja Karina Szwede asszonnyal, a Koblenzi Regionális Ipari- és Kereskedelmi Kamara (IHK) ügyvezetőigazgató-helyettesével Koblenzben. 

Rajna-vidék-Pfalz a magyar-német kereskedelmi kapcsolatokban a 7. helyet foglalja el a tartományok között 1,4 milliárd eurós (2020) áruforgalommal, és ugyancsak a 7. legnagyobb magyarországi befektető 456 millió euró FDI-állománnyal a tartományi rangsorban. A rajna-vidék-pfalzi vállalatok mintegy 4000 munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. A koronajárvány a tartomány és a Magyarország közötti áruforgalomra is negatív hatással volt, amely 2020-ban közel 9 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Van tehát bőven tere a kétoldalú gazdasági kapcsolatok támogatásának.

A pozitív hangvételű megbeszélésen ezért meghatároztuk azokat a területeket – ide sorolandó a digitalizáció, és az innováció, – valamint a fő iparágakat, mint például az autóipar vagy az IT-, ahol közös rendezvények és projektek formájában tudjuk fejleszteni a beszállítói és kereskedelmi együttműködéseket, illetve beruházásokat.

A Koblenzi Regionális Kamara mint Rajna-vidék-Pfalz nemzetközi súlyponti kamarája és Főkonzulátusunk kölcsönösen biztosította egymást az együttműködési partnerségről, melynek szellemében optimistán kezdjük meg a 2022. évi közös munkát.