Magyar startupok a Didacta Digital 2021-en

Hat kiváló magyar oktatástechnológiai startup is bemutatkozik Európa vezető oktatási szakvásárán. A nemzetközi piacon már bizonyított vállalkozások május 10 és 12 között a Stuttgarti Vásárban a Digitális Jólét Program virtuális standjánál mutatják be a digitális oktatás szuperhőseit, a digitális írástudás és nyelvtanulás korszerű eszközeit, az Oktatás 4.0 digitális tananyagait, e-learning keretrendszereit.

BOOKRkids

A sokszoros díjnyertes magyar startup egyedi pedagógiai módszertannal, szórakoztató, interaktív könyvekkel, készségfejlesztő játékokkal teszi véget nem érő digitális élménnyé az angol nyelv tanulását 3-12 év közötti gyerekek számára, miközben a tanárok egy digitális platformon tudják követni a diákok fejlődését. A tananyag a nyelvi kulcskompetenciákon túl olyan további 21. századi készségeket is fejleszt, mint például a kritikai gondolkodás, a szociális-érzelmi készségek, a digitális írástudás.

Maker's Red Box

A Maker's Red Box fejlesztői az alkotópedagógiai módszertanra alapozva valódi projektkörnyezetben, aktuális kerettörténetre építve teszik izgalmas folyamattá a tanulást. Tananyagaik (Digitális mesélés szuperhősökkel, A jövő városa, Zöld mérnökök, A jövő gyára) a számítógépes és társasjátékok jellemzőit ötvözik az oktatással, a szerepjátékoknak és alkotási folyamatnak köszönhetően azok is találnak motiváló célt maguknak, akiket a programozás és egyéb természettudományos irány nem ragad meg. Az alkotópedagógiai tanárképzési kurzust már több mint 200-an végezték el, és közel 60 helyszínen indultak el a módszertan egyes elemei. A fejlesztő csapat meggyőződése, hogy az oktatás jövőjét a digitális közösségi alkotóműhelyek jelentik. 

Maxwhere

A győri Széchenyi István Egyetem VR Learning központjában kifejlesztett program lehetővé teszi háromdimenziós környezet kialakítását oktatási, képzési központok, vállalati oktatás számára. A 3D virtuális valóság platform áttörést jelent a 21. században megjelelő információdömping kezelésében,   mivel a fogalmak vizuálisabbá és később könnyebben felidézhetővé válnak, gyorsabb és jobb megértést kínálva a felhasználóknak. A tanárok bármely tantárgyhoz kapcsolódóan könnyedén szerkeszthetnek tananyagokat 3D objektumok integrált kombinációjával. 

Hashtag School

A #school nem egy tipikusan informatikai gondolkodású cég terméke, hanem tanárok által tanárok számára fejlesztett e-learning keretrendszer, amely már számos helyen bizonyított a pandémia előtt és alatt: közoktatásban, céges oktatásban és felnőtt oktatásban egyaránt. A rendszer három fő modulból áll, oktatás, visszajelzés, értékelés, leginnovatívabb eleme a gamification modul. Fő funkciói: tartalomkezelő rendszer komplex tesztmotorral, digitális osztályterem, ahol hang- vagy képátvitellel egy digitális tábla segítségével lehet online tanórákat vezetni, bármilyen tesztfeladat-sorból egyetlen kattintással stratégiai játékkészíthető, teljes tanulásmenedzsment rendszer statisztikákkal, kérdőív modul.

Polyuniverse

A PUSE (Poly-Universe in School Education) módszertan vizuális élményalapú matematikaoktatás, amely Szász János SAXON magyar képzőművész geometriai készségfejlesztő játékára, a Poly-Universere épül. Az Erasmus+PUSE projekt keretében megvalósított oktatási módszertani innováció egy új vizuális oktatási rendszer kidolgozása a matematika számára, mivel az általános és középiskolai matematika tanítása - mint absztrakt tudomány, amely hagyományos eszközöket és módszereket alkalmaz - elavult. A PUSE interaktív felületein a matematikatanárok és az érdeklődők számára az alábbi fejezetekhez találnak kézikönyvet, munkafüzeteket: 1 Geometria és mérés; 2 Kombinatorika és valószínűségszámítás; 3 Halmazok és logika; 4 Gráfok és algoritmusok; 5 Komplexitás és vizualitás. A PUSE módszertan három különböző korosztályt céloz meg: általános iskola alsó tagozatos, felső tagozatos és középiskolás diákokat.

Xeropan

Az angol nyelv tanulására kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú magyar nyelvoktató platform idén elnyerte az amerikai EdTech Breakthrough: az év Interaktív Tanulást Támogató rendszere díját. A jelenleg 15 nyelven, alapfoktól felsőfokig angolt oktató program idén további nyelvekkel bővült németet, franciát és spanyolt is lehet tanulni. A Xeropan Classroom rendszer bárhol a világon elérhető segítség a nyelvoktatóknak, akik izgalmas kalandokon vehetnek részt napi leckékkel és videókkal. A tanulók a nap 24 órájában beszélgethetnek digitális nyelvtanárral, aki azonnal javítja, motiválja és segíti őket.