© Fotó: Fenyvesi Péter

Miért nevezték Marslakóknak az Amerikában felbukkanó tehetséges magyar tudósokat, közöttük később számos Nobel-díjast? Milyen hatással voltak emigrációjuk első állomáshelyén, Németországban a tudományos elitre? Műhelybeszélgetéseik hogyan inspirálták például Einsteint? A hidegháború idején hogyan igyekezett a magyar állambiztonság közel férkőzni azokhoz a tudósokhoz, akiket a tudományos elismertség szempontjából a legbefolyásosabbnak tartott? Hogyan tartották szemmel a külföldön élő tudósokat?  

 

Különleges, eddig még publikálatlan kutatási anyagok alapján ezekre a kérdésekre is választ kapott az érdeklődő hallgatóság Dr. Szekér Nóra történésztől, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatójától a Magyar Tudomány Napja alkalmából a Liszt Intézettel együttműködésben szervezett programon.

A „Fedőnevük: Marslakók – a magyar tudós emigráció a hidegháborús tudományos hírszerzés fókuszában” című, korabeli filmillusztrációkkal kísért előadásról készült albumot a lenti linkre kattintva tekinthetik meg. 

 

Az előadás a lenti videóra kattintva tekinthető meg.