2022. február 24. óta megrendülten tapasztaljuk, ahogy naponta több százezer ukrán állampolgár, túlnyomórészt fiatal családok, nők és gyerekek kényszerülnek elhagyni otthonaikat és hazájukat a háború elől menekülve. Megsegítésükre egyszerre mozdultak meg az Ukrajnával szomszédos országok településeinek lakói, és ugyanígy emberek ezrei Magyarországon, Németországban vagy az EU más országaiban.

Baden-Württemberg számos esetben bizonyította már az ittlakók segítőkészségét. Az ukrajnai menekültek iránti szolidaritás és tenni akarás egy szép példája az az összefogás, amelynek eredményeképp a pforzheimi Német-Magyar, illetve Német-Román Társaság a CDU Pforzheim-Enzkreis körzeti szervezetével, a Caritasszal, helyi vállalkozók, civil szervezetek és önkéntesek bevonásával több teherautónyi adományt gyűjtöttek össze. „Magával ragadó, ahogy a vállalkozások és a civil személyek rögtön összekapcsolódtak, és a segítség lehetőségeit keresték” – nyilatkozta Dr. Izsák András stuttgarti magyar főkonzul, aki az első 28 tonnás rakomány biztonságos célba érését támogatta a főkonzulátus rendelkezésére álló eszközökkel. A főképp élelmiszerből és higiéniai termékekből álló segélycsomagot először egy, az ukrán határhoz közel fekvő magyar település raktárában helyezik el, majd onnan szállítják tovább Ukrajnába. Az első teherautót várhatóan még két újabb szállítmány fogja követni.

Magyar kezdeményezésű adománygyűjtések Baden-Württembergben  az ukrajnai menekültek megsegítésére: https://stuttgart.mfa.gov.hu/news/hogyan-segithetuenk-az-ukran-haborus-menekuelteknek