16 Nov

A Planet Budapest 2021 szatellit rendezvényeként a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus a baden-württembergi Gazdasági, Munkaügyi és Idegenforgalmi Minisztériummal, az EU Duna Régióra vonatkozó stratégiájának 8. prioritásért felelős részlegével együttműködésben 2021. november 16-án nagyszabású Duna-régiós fenntarthatósági konferenciát és termékbemutatóval kísért pop-up vásárt szervezett a stuttgarti „gazdaság házában” (Haus der Wirtschaft). A „Fenntartható értékteremtés a Duna-régióban” című angol nyelvű hibrid eseményen innovatív megközelítésekkel, jó gyakorlatok ismertetésével, új perspektívák bemutatásával és további kapcsolatépítéssel közösen kívántunk hozzájárulni a fenntarthatósági fordulathoz.

A program köszöntőjében Dr. Izsák András ismertette a Planet Budapest nemzetközi konferencia idei küldetését.  A keynote beszédekben Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztésért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára és Johannes Jung, a baden-württembergi Gazdasági, Munkaügyi és Idegenforgalmi Minisztérium stratégiai, jogi, külkereskedelmi és európai részlegéért felelős helyettes államtitkára adtak betekintést Magyarország és Baden-Württemberg hozzájárulásáról a fenntarthatósági fordulathoz.

Az első pódiumbeszélgetésben olyan közös Duna-régiós programok mutatkoztak be, amelyeknek központi rendezőelvük a fenntarthatóság, jó gyakorlattá válhatnak, és magyar vagy baden-württembergi projektötletet valósítottak/valósítanak meg. Sebastian Rihm, az ulmi Duna Iroda igazgatója a fenntartható mobilitásért szövetkezett Duna-menti hálózatról, a különböző turisztikai célpontok közötti fenntartható közlekedési rendszer kialakításáról beszélt és a fenntartható turizmus perspektíváihoz hozott jó gyakorlatokat. Lakó-Tóth Edit, a CédrusNet Egyesület elnöke az idősödő társadalom fenntarthatóságára kidolgozott kecskeméti kísérleti program gyakorlati tapasztalatait ismertette.A társadalmi innovációs program Duna-régiós együttműködő partnere a Bodeni-tó négy országának legnagyobb egészségipari hálózata, a BioLago. Sergi Costa, a vállalatokat, kutatóintézeteket és hálózatokat egészségipari és bioökonómiai kompetenciaközpontként támogató BIOPRO Baden-Württemberg projektmanagere a biogazdasághoz és a bioalapú értékláncokhoz kapcsolódó GoDanuBio Duna-régiós projektet mutatta be a közönségnek ismertetve a további együttműködési lehetőségeket.

A második panelbeszélgetésben olyan fenntarthatósági fókuszú hazai projektek mutatkoztak be, amelyek vagy baden-württembergi és/vagy Duna-régiós együttműködésekből fejlődtek tovább, vagy baden-württembergi és/vagy Duna-régiós együttműködési lehetőségeket keresnek. Barta Balázs, a másfél évtizede vállalkozások versenyképességének növelésével foglalkozó nyugat-magyarországi Pannon Gazdasági Hálózat igazgatója, a Duna Régió mesterséges intelligencia munkacsoport koordinátora Szombathely város fenntartható ökoszisztéma-fejlesztési programját mutatta be, amelyet az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a városi önkormányzattal és a kamarával közösen dolgoztak ki. Csiky-Mészáros Ádám, a Digitális Jólét Program vezető szakértője a kis falvak életminőségének és fenntarthatóságának javítását, egyúttal a smart city megoldásokat fejlesztő cégek ösztönzését is célzó digitális támogatási projektet ismertette. Tóth Tihamér, a MOL-Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Tudományos és Innovációs Park stratégiai fejlesztésekért felelős igazgatója nagy sikerű előadásában bemutatta a magyarországi zöld gazdaság (körforgásos gazdaság, hidrogéngazdaság, akkumulátorok újrahasznosítása, fenntartható vízgazdálkodás) innovációs park modellt, kitérve a potenciális együttműködési területekre az egyetemek és ipari szereplők szorosabb együttműködésének ösztönzésében. Tamás János professzor, a Debreceni Egyetem Víz-és Környezetgazdálkodási Intézete vezetője videoüzenetben foglalta össze a Magyar-Baden-Württembergi Vegyesbizottság egyik tavaly lezárult eredményes „Urban Hydrology” projektét, amelyet a Stuttgarti Egyetem és a projektgazda társminisztériumok együttműködésében a városi szennyvíztisztító telepek hatékony működését célzó kutatási programjaként valósítottak meg, és felhívta az érintetteket a projekt folytatására bilaterális vagy dunarégiós szereplőkkel.

Impressziók a rendezvényről

  • Tovább a Képgalériához (Kérjük, kattintson a képre!)

 

  • Tovább a rendezvényről készült kisfilmhez (A kisflim lejátszásához, kérjük, kattintson a képre!)

 

  • Tovább a teljes előadáshoz  (A videó lejátszásához, kérjük, kattintson a képre!)