Miért ért Nobel-díjat a holográfia ötlete 50 évvel ezelőtt? Hogyan fejlődött tovább Gábor Dénes találmánya? Miként működnek a mindnyájunkat elvarázsoló holografikus effektusok és hologram-installációk a látványos rendezvényeken?  Ezekre a kérdésekre kaptak választ az idei Magyar Tudomány Napja alkalmából a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus és a stuttgarti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ által szervezett rendezvény látogatói. Dombi Péter lézerfizikus ismeretterjesztő előadása vezette be a Holibri Vizuális Színház különleges holografikus effektusokat és show-reeleket bemutató műsorát, majd a Párizsi Magyar Intézet WANTED! Az elveszett kubizmus nyomán című kiállításon is bemutatott hologram installáció mutatkozott be. 

Teltházas, nagysikerű rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe stuttgarti rendezvényén, a képen B. Szabó Dezső intézetigazgató köszönti a résztvevőket

Dombi Péter professzor előadásában kitért a Gábor Dénes elméleti rendszerének megvalósítását lehetővé tevő lézerek szerepének ismertetésére is, bemutatta a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett lehetővé tévő szegedi lézerközpont (ELI-ALPS) kutatási infrastruktúráját. Az előadást a Stuttgarti Egyetem 4. Fizikai Intézetének vezetője és kutatócsoportjának tagjai is meghallgatták, akiknek friss tudományos publikációja napokkal korábban jelent meg a Science vezető tudományos folyóiratban a videoholográfia egy teljesen új technológiai megközelítéséről, amellyel lehetővé válhat a virtuális kerekasztal-beszélgetések megvalósítása. 

Professzor Dombi Péter

Dombi Péter professzor a videoholográfia működéséről

A magyar Holibri startup a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben szintén a világjárvány miatti rendezvénypiaci korlátozásokra válaszolva fejlesztett ki egy olyan eszközt, amellyel koncertélményt varázsolhatunk otthonunkban mobiltelefonunk segítségével. Bakó Zoltán cégvezető bemutatta az eszköz működését, alkalmazási lehetőségeit és különböző projekciós eszközök segítségével holografikus effektusokból álló látványos bemutatóra hívta a közönséget.

A látogatók megtekinthették Mark Byass, a Porsche mérnöke által tervezett és fejlesztett hologram-installációt, amely már nagy sikerrel szerepelt a Párizsi Magyar Intézetben a WANTED! Az elveszett kubizmus nyomán című kiállításon.

Bakó Zoltán, a Holibri startup cégvezetője

A Holibri holográfiát idéző látványos előadásainak egyike 

Mark Byass, a Porsche mérnöke által tervezett és fejlesztett hologram-installáció