2021. július 1-től Magyarország vette át a Visegrádi Csoport elnökségét Lengyelországtól, amely alkalomból a Konrad-Adenauer-Alapítvánnyal közös szervezésű pódiumbeszélgetésre került sor Stuttgart egyik legnépszerűbb előadótermében, a Bad Cannstatt-i Kursaalban a visegrádi együttműködés céljairól, eredményeiről és Európán belüli jövőképéről.

A pódiumbeszélgetésen kiemelt vendégként részt vett Varjú Krisztina, Magyarország Visegrádi Elnökségének miniszteri biztosa, online kapcsolódott be Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke, illetve jelen volt Marcin Król, Lengyelország müncheni főkonzulátusának képviseletében. A beszélgetést Karoline Gil, a stuttgarti Külföldi Kapcsolatokért Felelős Intézet (IfA) Kelet- és Délkelet-Európa-szakértője moderálta.

Dr. Izsák András stuttgarti magyar főkonzul köszöntőbeszédében hangsúlyozta a közös történelmi tapasztalatokat, és rámutatott, habár a visegrádi országok ebben a formában mindössze harminc éves múltra tekintenek vissza, de 700 éves szoros kapcsolat jellemzi a közép-európai térség államainak együttműködését. Az 1991-ben aláírt Visegrádi Együttműködés nem Európa ellenében, hanem a közös Európáért jött létre. A közös rendezvény is azt a célt is szolgálja, hogy bemutassa a V4 csoport céljait, tevékenységét és eredményeit, ezzel is árnyalva és elmélyítve a V4-ről alkotott képet, amely Nyugat-Európának ezen a részén még mindig kevésbé van a köztudatban. (Tovább Dr. Izsák András köszöntőbeszédéhez

Dr. Stefan Hofmann, a Konrad-Adenauer-Alapítvány baden-württembergi irodájának vezetője üdvözlő beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy a beszélgetés a másik nézőpontjában való elmélyülést, a szó szoros értelmében vett találkozást szolgálja. A világjárvány után az Európára szakadó hatalmas mértékű geopolitikai, gazdasági és környezeti kihívások közepette „valódi találkozásra” van szüksége a kontinensnek.

A pódiumbeszélgetésen Varjú Krisztina miniszteri biztos és Marcin Król lengyel főkonzul röviden vázolták a V4 fejlődésének jelentősebb állomásait, a főbb eredményeket, amelyeket tényekkel és statisztikákkal is alátámasztottak. A V4 országok sikere, hogy a térség mára fontos európai régióvá vált, amely komoly gazdasági súlypontot jelent Európa belső kereskedelmi forgalmában, és az USA-t és Kínát is megelőzve az első számú kereskedelmi partnere Németországnak. Rainer Wieland, az EP alelnöke által a jogállamisággal összefüggésben megfogalmazott kritikájára válaszolva hangsúlyozták, hogy demokratikus úton megválasztott kormányok irányítják mindegyik tagországot, amelyek elkötelezettek Európa és az Európa jövőjéről folytatott dialógus mellett, és kérték, hogy egyenlő partnerekként kerüljön sor a vitás kérdésekről szóló párbeszédre.

Dr. B. Szabó Dezső, a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója, záróbeszédében Európa kulturális identitására keresett választ, amelyet a sokszínűség és az egység együtteseként értelmezett. Hangsúlyozta, hogy a kultúra egyes területein tapasztalható különbözőségek nem zárják ki más területeken az egységet, ennek ellenére egyes elképzelésekben és gondolkodási mintákban még mindig érzékelhetők az akadályok, amelyek leküzdésében épp a kultúra nyújthat segítséget.

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia V4-es plakátkiállítása, a Tálas Áron Trió koncertje és közös fogadás zárta.