A Visegrádi Együttműködés (V4) magyar elnöksége alkalmából tisztelettel meghívjuk Önt és Partnerét a Visegrádi Csoport ifjú virtuózainak ünnepi koncertjére, valamint az azt követő állófogadásra.

Időpont: 2022. június 25., 19:00 óra

Helyszín: Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ (Christophstrasse 7. 70178 Stuttgart).

Fellépők:

Zarina Zaradna 2011-ben született az ukrajnai Harkivban, édesanyja orosz, édesapja lengyel. Öt éve tanul hárfázni a poznani zeneiskolában. Egy kis faluban él – Przeźmierowoban – Poznań közelében, ahonnan havonta kétszer utazik Varsóba a hárfatanárához, dr. Anna Sikorzak-Olekhez. A többi óra online zajlik. Zarina tehetséges balett-táncos is, de fő szenvedélye a hárfázás. Gyakran indul zenei versenyeken Lengyelországban és külföldön. Fiatal kora ellenére már 29 zenei versenyen vett részt, és 18 alkalommal nyert, köztük két alkalommal fődíjat.

Főbb díjai: 2021: 1. helyezés az ukrajnai "Glowing Harp" Nemzetközi Hárfaversenyen, ahol a korcsoportjában 51 résztvevő indult a világ minden tájáról (Ausztria, Belgium, Fehéroroszország, Bulgária, Kína, Litvánia, Németország, Lengyelország, Oroszország, Románia, Ukrajna, Egyesült Államok, Venezuela, Magyarország, Nagy-Britannia). 2020: 1. díj és nagydíj a 11. Nemzetközi Zenei Versenyen Belgrádban, ahol 77 hárfaművész vett részt. 2020: 2. helyezés (ezüst érem) a „Virtuózok V4+” komolyzenei tehetségkutató versenyen, amelynek a második legfiatalabb versenyzője volt.

  • Miriam Minkova - hegedű (Szlovákia)

A lengyel-szlovák származású Miriam Minkova, 2005-ben született. 7 évesen kezdett hegedülni Evgenia Prievalska osztályában. Jelenleg a Prágai Konzervatóriumban tanul Jindřich Pazdera professzornál. Szólistaként 2018-ban debütált a Szlovák Sinfonietta-nál, azóta a Prágai Konzervatórium Kamarazenekarával, a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával dolgozott olyan karmesterek mellett, mint Simon Chalk, Hollerung Gábor, Chuhei Iwasaki és Kovács János. Miriam több mesterkurzusokon vett részt Danuta Głowacka-Pitet, Dorota Obijalska, Jan Drha, Dalibor Karvay, Evgeny Sinaisky, Eliseu Silva és Vadim Gluzman mellett.

Miriam számos díjat nyert nemzetközi versenyeken, például a Václav Krůček Verseny 2018-as Különdíját a Kiemelkedő Tolmácsolásért. További eredményei: a Pressburg Paganini 2018 cím, az Arkady Fomin ösztöndíjasa, a Virtuózok nemzetközi tévés tehetségkutató verseny döntőse.

  • Eduard Kollert - hegedű (Csehország)

Eduard Kollert 2002-ben született Tokióban. Édesanyja japán, édesapja cseh, mindketten zongoristák, öccse is hegedül. Eduard hét évesen kezdett hegedülni egy prágai zeneiskolában, míg szülei zongorázni tanították. Mindössze két éven belül nagy sikerrel lépett fel a PKF – Prague Philharmonia szólistájaként. Az eredményére a spanyol királyi család is felfigyelt, így meghívást kapott a madridi El Pardo királyi palotába, majd ezt követően az interlakeni Zakhar Bron Akadémiára is meghívták. Azóta Zakhar Bron professzornál tanul, és a madridi „Queen Sofia” zeneiskolában folytatja tanulmányait.

Eduard számos nemzetközi verseny fődíjasa – többek között Fiatal Virtuóz Bulgáriában, és a Diótörő tévéverseny nyertese Oroszországban. Rendszeresen lép fel koncerteken és fesztiválokon Európában, Oroszországban, Jordániában és Japánban, szerepelt például az Interlaken Classics, a Moscow Meets Friends Festival, a Young Prague Festival, a Bohuslav Martinů Fesztivál és a Prágai Tavaszi Fesztiválon. Számos televíziós és rádiós műsor vendége. A Virtuózok V4+ nemzetközi komolyzenei tehetségkutatóban 2020 decemberében szerepelt olyan világsztárokkal, mint Plácido Domingo, Thomas Gottschalk és Ida Nowakowska.

  • Rozsonits Ildikó - zongora (Magyarország)

    Rozsonits Ildikó 2006-ban született Budapesten. Szülei nem zenészek, de rendkívüli tehetsége már 4 évesen megmutatkozott, amikor önállóan kezdett el furulyázni. Szülei ekkor vitték Kassai Réka fuvolaművészhez, akinél fél év alatt megtanulta az első éves zeneiskolai tananyagot. Az ő javaslatára kezdett el 5 évesen zongorázni. 10 évesen – az iskola legfiatalabb diákjaként – felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia tehetséggondozó programjába, amelynek vezetője Eckhardt Gábor professzor. Ildikó varázslatos zongoratudása mellett tehetséges zeneszerző is, emellett szeret rajzolni és festeni.

    Ildikó az elmúlt négy évben számos neves nemzetközi zongoraversenyt nyert Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Belgiumban. Legfőbb díjai: 1. helyezés az EPTA (Brüsszel); a Carl Maria von Weber (Drezda), a Great Masters Horowitz Edition (Spanyolország), az IMMC (Moszkva), a Liszt Ferenc Központ (Spanyolország), a Cesar Franck (Brüsszel), a Piano Talents (Milánó), az IMF (Párizs), Bartók Béla (Graz), a Danubia Talents Vác, a Virtuosi Usti nad Labem, az Ars Nova Trieste, a Carl Filtsch (Románia) versenyeken. 2021-ben harmadik díjat nyert a Concertino Prague-ban, Csehországban. 2020-ban ő volt a Virtuózok Visegrad 4+ magyar győztese.

Stuttgarti közreműködő tehetséges fiatal előadók: 

  • Valeria Wand (ének, zongora)
  • Nathan Thomas (ének)

Részvételi szándék jelzése: uki-s@uki-s.de vagy veranstaltungen.stu@mfa.gov.hu

 

 


A rendezvényen fényképek és videófelvételek készülhetnek, amelyeken esetleg Ön is látható lesz. A rendezvényen való részvételével hozzájárul, hogy ezeket a képeket/felvételeket Magyarország stuttgarti főkonzulátusa PR és a nyilvánosság tájékoztatása céljából felhasználja.