2023-ban Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz, amely az Európai Unió legjelentősebb kulturális címe. A programév a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához kapcsolódva 2023. január 21-én és 22-én számos ünnepi rendezvénnyel veszi kezdetét.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy Európa népei a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást, és közelebb kerüljenek egymáshoz. Veszprém és a Balaton-Bakony régió 2018-ban nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Ezzel Pécs rendkívüli 2010-es európai szintű bemutatkozása után Magyarország másodszor kapta meg a lehetőséget, hogy egy, a magyar emberek szívéhez különösen közel álló történelmi városában és az egyik legismertebb magyar tájegységen láthassa vendégül az európai kulturális kincsek iránt érdeklődő közönséget. 

A Veszprém-Balaton 2023-as EKF projekt sokszínű programkínálata a 2023-as kulturális évadon túlmutató kezdeményezés. Hosszú távú fejlesztéseivel Európa egy újabb kulturális-kreatív színtérrel gazdagodik. Identitáserősítő hatása nemcsak Veszprém, a Bakony és a Balaton térségében fejti ki hatását: az idelátogató vendégekkel folytatott kulturális párbeszéd, a közös alkotás és a közös élmények, a hasonlóságok és különbségek mind jobb megismerése európai identitásunk elmélyítését is szolgálja.

Az EKF szervezői a várost és a régió életét felpezsdítő programokat és projekteket – a műfaji csoportosításon túl – klaszterekbe sorolták, melyek az új kulturális-kreatív régió legfontosabb törekvéseit foglalják keretbe. A kilenc beszédes elnevezésű klaszter – TeszVeszprém, Zene/Város, Élő régió, Törékeny Balaton, Rendhagyó, Hidak, Tükörkép, Jövő idő és Ünnep – több száz, saját és partneri együttműködéssel szervezett programot, programsorozatot foglal magában, amelyek célja, a művészet és a kultúra eszközével választ találni olyan kihívásokra, mint a települések újból élettel és közösséggel való megtöltése vagy a kevésbé látható települések hagyományőrző és jövőformáló tevékenységeinek támogatása. A kiemelt célok között szerepel az emberek egymáshoz és környezetükhöz való kapcsolódásának, az együttélés kultúrájának erősítése is. Fontos célkitűzés továbbá, hogy nagyobb figyelmet kapjanak a Balatont és vízgyűjtő területét érintő ökológiai kihívások, illetve hogy rendhagyó előadásokkal, előadásmódokkal sikerüljön megszólítani a fiatalokat és felkelteni a kultúra iránti érdeklődésüket. A programsorozat rámutat, hogy a hagyomány, egy adott hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő. Az év során számos olyan nagyszabású programra kerül sor, amely országos, sőt európai érdeklődésre számíthat; mint például a komoly hagyományokkal bíró veszprémi és régiós fesztiválok, rendezvények.

Nyitórendezvény

Az Európa Kulturális Fővárosok programjainak minden esetben ékköve a nyitórendezvény, ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg. Január 21-én a város számos pontján már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események. Veszprém kulturális intézményei egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszíneken színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és az Európából érkező vendégeket. A nyitó esemény csúcspontja egy grandiózus, a belváros tereit belakó összművészeti élmény lesz, Ragyogj Veszprém! címmel. A közel egyórás produkció, több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukcióból, zenei eseményből, illetve a teljes műsort kísérő, Veszprém múltját és jelenét bemutató mágikus, álomszerű, fantáziadús fényfestésből, nagyszabású épületvetítésből és más hatásos látványelemből áll össze, amely egy éjszakába nyúló utcabállal zárul.


Bővebb információk


A programévvel kapcsolatban folyamatosan frissülő információkkal szolgálnak a szervezők az alábbi oldalakon:

Web: http://veszprembalaton2023.hu/

és https://helloveb.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/VeszpremBalaton2023/

Instagram: https://www.instagram.com/veszprembalaton2023/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEXXLKVQnFKDbOlptyY5S6A/featured

Podcast: https://bit.ly/2023_spotify


Letölthető applikációk:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.ekf.app

Apple: https://apps.apple.com/hu/app/veb-2023/id1635800334?l=hu


Letölthető kiadványok