A magyarországi németeket 75 évvel ezelőtt űzték el hazájukból. A  stuttgarti Magyar Kulturális Intézet több programmal is megemlékezett az emléknapról. 

Több mint 200.000 németet hurcoltak el Magyarországról a második világháború után, amelynek következtében Magyarország elveszítette magyar-német identitásának egy részét. A hazájukat elhagyni kényszerült magyarországi németek január 19-i hivatalos parlamenti emléknapjának bevezetése az európai megbékélés jóindulatú gesztusa, amelyről a Kulturális Intézet minden évben megemlékezik.

Idén a vírushelyzet miatt erre a virtuális térben van mód, mert a járványügyi előírások értelmében nyilvános rendezvényeket jelenleg nem szabad szervezni. De éppen ebben az évben, a kiutasítást követő 75. évben különösen fontos, hogy ne szakadjon meg ez a hagyomány. Idén a megemlékezés hivatalos eseményein kívül egy, a kort tárgyaló dokumentumfilm premierjére is sor kerül a Kulturális Intézet szervezésében. 

 A rendezvény együttműködő partnerei a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Államtitkársága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Magyarországi Németek Honfitársi Szövetsége.

Részletes programismertető:

Moderáció: Dr. B. Szabó Dezső, az intézet igazgatója.

Köszöntő beszédet tart: 

Dr. Izsák András Magyarország stuttgarti főkonzulja

Englender-Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke

Joschi Ament, a Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn (Magyarországi Németek Honfitársi Szövetsége) elnöke 

Ünnepi beszédet mond:

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkára.

Filmvetítés: Gábeli Tamás rendező „Végleg kitiltva” című dokumentumfilmje a kitelepítés körülményeit mutatja be a Budai-hegység németek lakta településeinek példáján.

A teljes program az alábbi oldalakon is megtekinthető:

Kapcsolódó írások:

Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktornak és a magyarországi németség parlamenti képviselőjének, Ritter Imrének a budaörsi emlékhelyen tartott közös koszorúzási megemlékezéséről itt talál bővebb információkat.