2021. január 13-án Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés átadására került sor dr. Vánky Kálmán Géza székelyudvarhelyi születésű orvos-biológusnak az üszöggombák kutatásában nemzetközi szinten elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.
 
Dr. Vánky Kálmán Géza kutatói tevékenysége során az üszöggombák több mint 400 új faját azonosította, és erről a gombafajról két angol nyelvű nemzetközi monográfiát, 10 könyvet és számtalan publikációt jelentetett meg. Dr. Vánky Kálmán Géza a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Tübingeni Egyetem nyugalmazott vendégprofesszora. Tudományos tevékenységéért korábban Pázmány Dénes díjjal és Arany János emlékéremmel is kitüntették a jelenleg Tübingenben élő kutatót.
 
A személyes hangvételű kitüntetésátadás keretében a Székelyföldön született 91 éves kitüntetett megtisztelő módon megosztotta a jelenlévőkkel az üszöggombák kutatásával kapcsolatos szenvedélyének hátterét, és betekintést engedett eseménydús, fordulatokban és sikerekben gazdag életének főbb állomásaiba.