Dr. Izsák András főkonzul és David Lindemann államtitkár, Saar-vidék Európa-ügyekért felelős megbízottja ©Staatskanzlei Saarland

Saar-vidék 2022. tavaszi tartományi kormányváltását követően Dr. Izsák András főkonzul bemutatkozó látogatást tett a Kancellária Hivatal vezetőjénél David Lindemann (SPD) államtitkárnál, a tartomány Európa-ügyekért felelős megbízottjánál, továbbá Jakob von Weizsäcker (SPD) tartományi pénzügyekért és tudományért felelős miniszternél. A Saar-vidéki Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős vezetőkkel és vállalkozókkal, a Saar-vidéki Egyetemen pedig a felsőoktatási és K+F kapcsolatok stratégiai fejlesztéséért felelős vezetőivel folytatott jó hangulatú eszmecserét.

Jakob von Weizsäcker Saar-vidék pénzügyekért és tudományért felelős miniszterénél ©Staatskanzlei Saarland

A Saar-vidéket és Magyarországot régóta összekötő gazdasági és felsőoktatási kapcsolatok álltak a tartományi megbeszélések középpontjában.  A Saar-vidéken jól ismert cégek, mint a Villeroy & Boch, Saarstahl, a Hager vagy a Festo leányvállalattal rendelkeznek Magyarországon, a Saar-vidéki Egyetem pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Károli Gáspár Református Egyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, a Semmelweis Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel folytat élénk mobilitási együttműködést. A Saar-vidéki Ipari- és Kereskedelmi Kamra rendezvényén a gazdasági aktualitásokról, a zöld technológiai átállás kihívásairól és a lehetséges együttműködésekről esett szó. Az idén fennállásának 75. évfordulóját ünneplő egyetemi campuson tett látogatáson a megbeszélések résztvevői egyetértettek abban, hogy Európának a kutatói elvándorlás megakadályozása céljából erősítenie kell a kiválósági kutatási programok és hálózatok összefogását, ha globálisan nem akar lemaradni.