7 May

A fertőzöttségi adatok javulására tekintettel a német közegészségügyi intézet (RKI) 2021. május 07-én Magyarország teljes területét „rizikóterületté” (Risikogebiet) minősítette át. Mivel korábban hazánk egy magasabb rizikókategóriába tartozott, ez a döntés a beutazási szabályok enyhítését jelenti.

A legfőbb változás, hogy a rizikóterületről érkező, 6 évnél idősebb személyeknek a beutazást követő 48 órában elvégzett mintavétel teszteredményével is teljesíthető a beutazáshoz szükséges negatívteszt-követelmény, nem szükséges már az utazás megkezdése előtt rendelkezni a negatív teszttel.

A leggyakoribb eseteket figyelembe véve tájékoztatjuk Önöket, hogy többek között a következő beutazók mentesülnek a teszt kötelezettsége alól:

  • Aki a rizikóterületen csak átutazott, vagy Németország területén átutazik;
  • Határmenti forgalomban legfeljebb 24 órát tartózkodott rizikóterületen, vagy legfeljebb 24 órát tartózkodik Németország területén;
  • Határokon átnyúlóan foglalkozásszerűen személyeket, terhet vagy javakat szállít;
  • 72 óránál rövidebb időre Németországban tartózkodó közeli hozzátartozót látogat meg;
  • Egészségügyi dolgozó;
  • Ingázó, aki legalább hetente egyszer visszatér lakhelyére;
  • Az illetékes hatóság által engedélyezett kivétel esetében.

Egyelőre hatályban marad az a rendelkezés, miszerint a légi úton beutazóknak a kiindulási ország besorolásától függetlenül fel kell mutatniuk már az utazás megkezdése előtt egy negatív teszteredményt.

A beutazóknak továbbra is regisztrálniuk kell a https://einreiseanmeldung.de/#/ honlapon. Nem kell ugyanakkor regisztrálnia többek között a következő személyeknek:

  • aki a rizikóterületen csak átutazott, vagy Németország területén átutazik;
  • aki határmenti forgalomban legfeljebb 24 órát tartózkodott rizikóterületen, vagy legfeljebb 24 órát tartózkodik Németország területén;
  • aki határokon átnyúlóan foglalkozásszerűen személyeket, terhet vagy javakat szállít.

A karanténkötelezettségre vonatkozó előírások között tartományonként lehet eltérés. Baden-Württemberg tartományban az 5. nap elteltével egy második teszt bemutatásával lehet a karantéból kikerülni. A karantén alóli mentességeket a vonatkozó jogszabály tartalmazza, mely a következő honlapon elérhető: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/aktuelle-infos-zu-corona/corona-verordnung-einreise-quarantaene-und-testung/

További konkrét kérdés esetén célszerű a beutazás helye szerinti német önkormányzat hivatalával felvenni a kapcsolatot.