Tisztelt Ügyfeleink! 

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-jétől ismét beutazási korlátozásokat vezetett be. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásainak részleteit a 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet tartalmazza, melynek egyes részletszabályai a 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint 2020. szeptember 5-től módosultak.

A következőkben a legfontosabb változásokat emelnénk ki:

  • Elfogadható a magyarországi belépéshez a schengeni térség bármely tagállamában készített COVID-teszt is első tesztként, ha az eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
  • Nem magyar állampolgárokat érintő beutazási korlátozás úgy módosult, hogy ha a Magyarországra történő beutazás célja üzleti vagy gazdasági tevékenység folytatása, akkor az érintett nem magyar állampolgár korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére. Az üzleti vagy gazdasági célú utazás tényét igazolni kell az országba való belépéskor.
  • Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
  • Változtak a magyarországi sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre történő belépés szabályai. Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője a Korm. rendeletben meghatározottak szerint Magyarország területére beléphet,
    • ennek során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek a tűrésére köteles,
    • köteles bemutatni a sportesemény meghívóját, és
    • köteles bemutatni a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett – angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolt – negatív COVID tesztet.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásainak részleteit tartalmazó 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet az alábbi oldalon érhető el:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3c26563b389056f4b8ca6b5e062f333d196f6dcb/letoltes

Szeretnénk egyúttal felhívni a figyelmüket arra, hogy a külképviseleti honlapokon található magyar és német nyelvű összefoglalók az Önök gyors tájékoztatását szolgálják, jogalapot a mindenkori jogszabályszöveg jelent, ezért kérjük, hivatkozási forrásként azt használják.