Tisztelt Ügyfeleink! 

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-jétől beutazási korlátozásokat vezetett be. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat, illetve forrásokat, ahol további információkat találnak a Németországból Magyarországra történő utazás feltételeivel, a korlátozások alóli felmentéssel kapcsolatban. 

Jogszabályok:

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásainak részleteit a 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendelet tartalmazza, melynek egyes részletszabályai a 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint 2020. szeptember 5-től módosultak. A jogszabály itt érhető el: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3c26563b389056f4b8ca6b5e062f333d196f6dcb/letoltes

A beutazás szabályaival kapcsolatban a Konzuli Szolgálat, illetve Magyarország Berlini Nagykövetsége ad folyamatosan frissülő információkat, amelyeket a következő linkekre kattintva ér el:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

Illetve

https://berlin.mfa.gov.hu/news/utazasi-tanacsok-2020-03-18

Információk a határátkelőhelyek nyitvatartásáról, határon történő várakozásokról:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

Fontosabb szabályok:

  • KAPCSOLT VÁLLALKOZÁSOK KÖZÖTTI UTAZÁSOK: Korlátozás nélkül beutazhat annak a belföldi vagy külföldi gazdasági társaságnak a vezető tisztségviselője vagy munkavállalója, amely egy mások államban bejegyzett további gazdasági társasággal az 1996. évi LXXXI. törvény 4. § 23. pontja szerinti vállalkozási viszonyban áll. Az üzleti célú utazás tényét a beutazáskor valószínűsíteni kell.
  • ÜZLETI, VAGY GAZDASÁGI CÉLÚ UTAZÁSOK: Ha a magyar állampolgár üzleti, vagy gazdasági céllal utazik külföldre, és ezt a tényt visszautazáskor igazolja, akkor a kiutazást követően korlátozás nélkül visszatérhet Magyarországra. A nem magyar állampolgár, ha üzleti, vagy gazdasági céllal kíván beutazni Magyarországra és ezt a tényt beutazáskor igazolja, akkor korlátozás nélkül beutazhat Magyarországra.
  • FELMENTÉS A BEUTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK ALÓL: A nem magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási tilalom alól a magyar rendőrség adhat felmentést (de a felmentés nem vonatkozik a karantén-kötelezettségre). A kérelem a rendőrség honlapján feltüntetett módon nyújtható be (https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem).
  • MAGYARORSZÁGI TRANZIT: Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban tranzitálhat Magyarországon keresztül, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg. További feltétel, hogy rendelkezzen a szükséges utazási dokumentumokkal, hitelt érdemlően igazolja a tranzitálási szándékot és biztosítva legyen a belépése Magyarországot elhagyva a következő országba. A Magyarország területén történő áthaladás során csak a rendőrség által előre meghatározott útvonalon szabad közlekedni (ld. http://www.police.hu/en/content/humanitarian-corridor), az előre meghatározott pihenőhelyeken szabad megállni és Magyarország területét a lehető leggyorsabban – de legfeljebb 24 óra alatt – el kell elhagyni.

Koronavírus-tesztekkel kapcsolatos tudnivaló:

  • Elfogadható a magyarországi belépéshez a schengeni térség bármely tagállamában készített COVID-teszt is első tesztként, ha az eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.

Szeretnénk egyúttal felhívni a figyelmüket arra, hogy a külképviseleti honlapokon található magyar és német nyelvű összefoglalók az Önök gyors tájékoztatását szolgálják, jogalapot a mindenkori jogszabályszöveg jelent, ezért kérjük, hivatkozási forrásként azt használják.