19 Mar

Tisztelt Ügyfeleink!

A Baden-Württemberg tartományba történő belépés kapcsán a karantén és a karantén alóli kivételek tekintetélben felmerült fokozott ügyfélérdeklődés alapján a következő tájékoztatást adjuk.

A Németországba történő belépés szabályai többszíntűek, így

  • a tesztkötelezettséget és a bejelentési kötelezettséget a szövetségi szintű szabályok tartalmazzák, míg
  • a karanténszabályokat tartományi szinten rögzítették.

A részletes áttekintés érdekében kérjük, tájékozódjanak honlapunkon

  • A Németországba történő beutazás általános szabályairól: itt
  • Magyarország magas fertőzöttségű területté történő minősítésével kapcsolatban: itt
  • Az ún. 72 órára adható felmentéssel kapcsolatban:itt

A Baden-Württemberg tartományba való belépést követően rizikóterületről, illetve magas fertőzöttségű területről érkező személyeknek 10 napra, a vírusvariáns területről érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk. A vonatkozó szabáyok alapján a magas fertőzöttségű területről történő beutazás esetén (ilyen jelenleg a Magyarországról történő visszatérés) már a beutazáskor rendelkezni kell az azt megelőző 48 órán belül készített negatív teszttel. A jogszabály azonban úgy rendelkezik, hogy magas fertőzöttségű területről és a vírusvariáns területről érkezőkre nem vonatkozik az a szabály, miszerint a beutazást követő 5. nap elteltével a karantén alól negatív teszt bemutatásával mentesülni lehetne.

A karantén alóli kivételeket az említett jogszabály 2. §-a szabályozza (átutazás, 72 órás tartózkodás, határon ingázók, legfeljebb 3 hónapja a betegségen már átesett személyek, stb). Indokolt esetben az illetékes hatóságok kérelemre további felmentést adhatnak.

A karanténrendelet szövegét itt olvashatják: Verordnung für Ein- und Rückreisende: Baden-Württemberg.de 

Tekintettel arra, hogy minden beutazás mögött egyedi élethelyzet állhat, továbbá a szabályok és a kivételek is összetettek, kérjük Önöket, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a pontos szabályokról és szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot a németországi lakóhely szerint illetékes önkormányzat hivatalával (Gesundheitsamt/Ordnungsamt). 

Felhívjuk továbbá tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a világjárvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazásra nem javasolt országgá és térséggé minősítette a világ összes országát (I. kategória). Ezért továbbra is kérjük Önöket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha az halaszthatatlan okok miatt szükséges.

Vigyázzanak magukra! Jó egészséget kívánva,

Üdvözlettel:

Magyarország Főkonzulátusa Stuttgart