Baden-Württemberg Kormánya a koronavírus-járvány megfékezése érdekében 2020. december 12-től a tartomány egészére érvényes kijárási korlátozásokról rendelkezett, amelyek előreláthatólag 4 hétig lesznek érvényben. Ezen kívül 2020. december 16-tól 2021. január 10-ig a tartományban is életbe lépnek azok a szigorúbb járványügyi intézkedések, amelyekről Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők közösen határoztak. 

Figyelem! Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusának előzetesen már meghirdetett nyitva tartását az intézkedések nem érintik, ugyanakkor az ünnepekre tekintettel a Főkonzulátus személyes ügyfélfogadása 2020. december 19. és 2021. január 6. között zárva tart. Bővebb információkat az ünnepi nyitvatartásról itt talál: https://stuttgart.mfa.gov.hu/news/uennepi-nyitvatartas

 

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSOK BADEN-WÜRTTEMBERGBEN

A kijárási korlátozásokról részletes hivatalos tájékoztatást itt talál: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/alle-meldungen/meldung/pid/baden-wuerttemberg-erlaesst-landesweite-ausgangsbeschraenkungen/

A tartományi kormány rendelkezése értelmében 2020. december 12-től (szombattól) 20.00 óra és 5.00 óra között a saját lakáson kívüli tartózkodásra csak alapos indokból van lehetőség. Ezek az indokok a következők:

  • magánjellegű ünnepléseken történő részvétel december 23. és 27. között,
  • munkavégzés,
  • orvosi és állatorvosi kezelések igénybe vétele,
  • támogatásra szoruló személyek és kiskorúak kísérete,
  • haldokló és akut életveszélyes körülmények között lévő emberek kísérete,
  • állatok gondozására irányuló cselekmények, mint pl. például sétáltatás,
  • iskolák, óvodák és iskolai rendezvények látogatása,
  • a munka, a szolgáltatások vagy az üzleti tevékenység fenntartását, valamint a közbiztonságot, a közrendet vagy a szociális ellátást szolgáló egyeztetések megtartása.

December 12-től a kijárási korlátozások napközben is érvényesek lesznek. A saját lakáson kívüli tartózkodás reggel 5.00 óra és este 20.00 óra között szintén csak alapos indokból megengedett. Az éjszakai órák tekintetében megfogalmazott indokokon kívül az alábbi indokokkal hagyhatja el a lakosság az otthonát:

  • a sport és a friss levegőn történő tartózkodás egyedül, vagy egy másik személlyel lehetséges, függetlenül attól, hogy ugyanabban a háztartásban él-e vagy sem,
  • vásárlások,
  • a saját háztartás tagjaival vagy legfeljebb két háztartáshoz tartozó, legfeljebb 5 fővel, valamint egyenes ági hozzátartozókkal és partnerekkel rendezett összejövetelek és magánjellegű ünneplések tartása. A létszámba nem tartoznak bele az adott háztartásokhoz tartozó gyermekek 14 éves korig.
  • A Korona-rendelet (CoronaVO) 10.§ cikkének (4) bekezdése szerinti cselekmények, mint bírósági tárgyalásokon (eljárási cselekményeken) vagy önkormányzati szervek ülésein történő részvétel,
  • a felügyeleti és gondozási jogok gyakorlása,
  • az Alaptörvény 8. cikke szerinti gyűléseken történő részvétel.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatták, hogy az alkoholt kínáló standok és üzletek környékén nagyobb csoportok alakultak ki, akiknek tagjai számos alkalommal megsértették a távolságtartásra, a higiéniai szabályok betartására és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, ezért 2020. december 12-től tilos alkohol tartalmú italok felszolgálása és fogyasztása olyan nyilvános helyeken, ahol az emberek szűk helyen vagy nem átmeneti jelleggel tartózkodnak.

 

2020. DECEMBER 16-ÁTÓL ÉLETBE LÉPŐ INTÉZKEDÉSEK

Az új, 2020. december 16-tól életbe lépő intézkedésekről Baden-Württemberg vonatkozásában az alábbi honlapon talál részletes tájékoztatást: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/alle-meldungen/meldung/pid/bund-und-laender-einigen-sich-auf-lockdown-ab-16-dezember/

Emellett kérjük, olvassák át alaposan a 2020. december 11-től érvényes tartományi korlátozásokról szóló tájékoztatót, amelynek eredeti német nyelvű változatát itt találják: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/aktuelle-infos-zu-corona/aktuelle-corona-verordnung-des-landes-baden-wuerttemberg/

A magyar nyelvű rövid összefoglalót pedig itt: https://stuttgart.mfa.gov.hu/news/baden-wuerttemberg-jarvanyuegyi-intezkedesei

A 2020. december 16-tól 2021. január 10-ig elrendelt új intézkedések röviden összefoglalva: 

  • Iskolák, óvodák: a fenti időszakban szünet, illetve távoktatás lesz. A végzős évfolyamok számára kötelező távoktatást rendeltek el 2020. december 23-ig. Az óvodás korúak, illetve az 1–7. osztályos tanulók esetében 2020. december 16. és 22. között szükség esetén a tartomány gondoskodik a napközbeni gyermekfelügyeletről, amennyiben a szülők munkarendje nem teszi lehetővé, hogy otthon maradjanak. Bővebb információk német nyelven: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/presse/pressemitteilung/pid/schliessung-von-schulen-und-kitas-ab-16-dezember/
  • Kereskedelem: Az üzleteknek előreláthatólag zárva kell tartaniuk. A következő kereskedések mentesülnek a bezárási kötelezettség alól: élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, benzinkutak, autó- és kerékpárszerelők, optikusok, hallókészüléket forgalmazó üzletek, bankok, takarékpénztárak, posták, futárszolgálatok, vegytisztítók, mosodák, újságárusok, kisállatkereskedések, nagykereskedők, karácsonyfa-értékesítők. A szilveszteri tűzijáték, illetve pirotechnikai eszköz árusítása nem engedélyezett. 
  • Gasztronómia: továbbra is tilos az éttermekben a helyben fogyasztás. Engedélyezett az ételek személyes elvitele vagy ételszállítókon kersztül történő kiszállítása. Az alkoholtartalmú italok fogyasztása közterületen tilos. E szabály megszegése esetén pénzbírság jár.
  • Szociális távolságtartással kapcsolatos szabályok: A karácsonyi ünnepnapok kivételével legfeljebb két háztartásban élők és összesen legfeljebb 5 fő találkozását engedélyezik.  A létszámkorlátozásba a 14 év alatti gyermekek nem számítanak bele. 
  • Karácsony: 2020. december 24–26. között engedélyezik a szűk családi ünneplést: ebben az időszakban 4 további – nem saját háztartáshoz tartozó – közeli hozzátartozó (például testvér, első fokú unokatestvér és a velük egy háztartásban élők), illetve házastársa/élettársa találkozását teszik lehetővé. A 14 éves gyermekek ez esetben sem számítanak a korlátozásba. Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg minimalizálják a személyes találkozásokat. 
  • Szilveszter: szövetségi szinten nem lesz engedélyezett a gyülekezési jog gyakorlása. Ezzel együtt nem engedélyezik a tűzijátékok (pirotechnikai eszközök) árusítását. Baden-Württembergben a kijárási korlátozások szilveszter és újév napján is érvényben maradnak.
  • Istentisztelet / egyházi szertartás: Egyházi alkalmak, szertartások abban az esetben tarthatók meg, ha biztosítani lehet a személyek között a 1,5 m távolságot. A szertartás alatt is maszkviselési kötelezettség áll fenn, és tilos az éneklés. 
  • Munka: A kormány sürgősen kéri a munkaadókat, vizsgálják meg, hogy lehetséges-e üzemi szünet elrendelésével vagy „home office”-megoldásokkal a 2020. december 16. és 2021. január 10. közötti időszakban a telephelyek bezárása, hogy ezzel is támogassák az országos „otthon maradunk” irányelv végrehajtását. 
  • Testápolást érintő szolgáltatások: a fenti időszakban zárva kell tartaniuk a fodrászatoknak,szépségszalonoknak, masszázsszalonoknak, tetoválószalonoknak. Az orvosi szempontból szükségesnek tartott kezelések továbbra is engedélyezettek. Így továbbra is lehetséges a fizioterápia, logopédia, podológia, ergoterápia. 
  • Idősek otthona/ápolási intézmények: A szövetségi kormány FFP2 maszkot biztosít az intézményekben élők és dolgozók részére. A jövőben hetente több gyorstesztet fognak az érintetteken elvégeztetni, ezen költségeket a szövetségi kormány átvállalja. Magasabb fertőzöttségi mutatójú területeken a látogatók esetében kötelező egy aktuális negatív teszt bemutatása.
  • Hotspot-stratégia: Változatlanul az a cél, hogy 50/100.000/hét alatt legyen a fertőzési ráta, mert ez esetben lehet a fertőzési láncot feltérképezni az országban, és a jelenlegi korlátozó intézkedéseken enyhíteni. Amennyiben egy adott járásban/térségben az elmúlt 7 napban 100.000 lakosra vetítve 200 vagy annál több új fertőzöttet regisztrálnak, akkor a tartományok haladéktalanul szigorúbb intézkedéseket vezetnek be. 

 

UTAZÁST ÉRINTŐ INTÉZKEDÉSEK

A szövetségi és a tartományi kormány arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben lehetséges, akkor csak feltétlenül szükséges indokból utazzanak. Ez a belföldi és külföldi utakra egyaránt vonatkozik. A külföldi rizikóterületről Németországba visszaérkezők számára a korábbi karanténszabályok az irányadók. Ennek értelmében a külföldi rizikóterületről érkezők részére 10 napos házi karantént rendelnek el. A visszaérkezést követően, az 5. nap után elvégzett negatív teszteredmény esetén lerövidíthető a karantén ideje.

Baden-Württemberg tartomány érvényes karanténrendeletét német nyelven itt találják: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/aktuelle-infos-zu-corona/verordnung-fuer-ein-und-rueckreisende/

A karanténrendelet rövid, magyar nyelvű összefoglalója itt érhető el: https://stuttgart.mfa.gov.hu/news/szigorubb-karantenrendelet-lep-eletbe-2020-11-09-tol

Utazással kapcsolatos általános tájékoztatást honlapunkon itt, illetve Magyarország Berlini Nagykövetségének honlapján talál.