2020. 09. 16-án a német Robert-Koch Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapestet. A szabályok ugyanezen nap 19:00 órától hatályosak.

2020. 09. 23. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapest mellett Győr-Moson-Sopron megyét is. A szabályok ugyanezen nap 19:30 órától hatályosak. 

2020. 09. 30-án rizikóterületté minősítették Csongrád-Csanád, Pest és Vas megyét is.

2020. 10. 7-től rizikóterületnek minősül Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykunk-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is.

  • A rizikóterületek listáját itt találja:

     https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html?nn=13490888

  • Az életbe lépő szabályokról tájékoztatást német és angol nyelven itt talál:

     https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/merkblatt-aussteigekarte.html

Fentiek alapján – a német Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint – azon személyeknek, akik a Németországba beutazást megelőző 14 napban rizikóterületen tartózkodtak, főszabály szerint 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. A beutazást követően lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazniuk, és fel kell venniük a kapcsolatot az illetékes egészségügyi hatósággal.

A lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi hatóság elérhetőségét itt találja: https://tools.rki.de/PLZTool/

A rizikóterületről történő beutazást követő 14 napon belül kötelező a koronavírus-tesztet elvégeztetni. A beutazók a beutazást követő 10 napon belül kérésükre ingyenesen végeztethetik el a tesztet, ehhez személyazonosító igazolvány és Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatása szükséges. Ezen lehetőség igénybevételéhez időpontot kell foglalni a következő telefonszámon: 116 117 (hotline).

Mentesül a németországi tesztelési és karanténkötelezettség alól az a személy, aki 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 teszteredménnyel rendelkezik, és ezt a német hatóságnak bemutatja.

A karanténszabályokat megszegők akár 25.000 EUR büntetéssel is számolhatnak.

Abban az esetben, ha valaki a beutazáskor vagy azt követően tüneteket észlel magán, köteles azonnal jelentkezni az illetékes egészségügyi hatóságnál.

Mentesség: A karanténszabályok alól általánosan mentesülnek a tranzitáló utasok. További kivételeket állapíthat meg az utazási cél helye szerinti tartományi rendelkezések.

Gyakran ismételt kérdések a tesztelésről: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html#c18624

A karanténelőírások tartományonként eltérőek lehetnek, ezért kérjük, tájékozódjanak az illetékes egészségügyi hatóságnál!

 

Baden-Württemberg tartomány karanténrendelkezései a rizikóövezetekkel összefüggésben

A rizikóövezetből érkezőknek vagy azon személyeknek, akik az elmúlt 14 napban tartózkodtak rizikóövezetben, 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezeknek az utazóknak ingyenes és kötelező COVID tesztet kell elvégezniük a megérkezést követő 72 órán belül, melyre a következő helyeken van lehetőség:

  • Stuttgart repülőtér (naponta 6:00–23 óráig)
  • Bodensee-repülőtér Friedrichshafen (a tesztelőlabor nyitvatartása a rizikóövezetekből érkező repülőgépekhez igazodik)
  • Baden-Airpark (a tesztelőlabor nyitvatartása a rizikóövezetekből érkező repülőgépekhez igazodik)
  • autópályáknál:
    • A5: Raststätte Neuenburg-Ost, nyitva 8:00-20:00 óráig;
    • A8: Rastplatz Kemmental-Ost nyitva 6:30-22:00 óráig
  • Stuttgarti Főpályaudvar 9:00-től hajnali 1:00 óráig

A teszteredmény elektronikus úton lehívható.

Az érintetteknek a megérkezést követően a lehető leggyorsabban a tartózkodási helyükre kell utazniuk, és értesíteniük kell a helyi rendőrséget (Ortspolizei). Ezt lehet úgy is teljesíteni, hogy a repülőtéren való megérkezéskor egy ún. kilépőkártyát (Ausstiegskarte) tölt ki az utazó.

Amíg a teszteredmény meg nem érkezik, házi karanténban kell tartózkodni.

A házi karantén ugyanakkor már a belépéskor kiváltható, ha valaki bemutatja egy EU tagállamban a megérkezést megelőző 48 órán belül elvégzett teszt negatív teszteredményét, és annak német vagy angol fordítása rendelkezésre áll.

Második teszt elvégzése ajánlott, de nem kötelező.

Baden-Württemberg karanténszabályai itt érhetők el: https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/aktuelle-infos-zu-corona/verordnung-fuer-ein-und-rueckreisende/

További utazási szabályok:

https://berlin.mfa.gov.hu/news/utazasi-tanacsok-2020-03-18

Egyéb információk: