A főkonzulátus tevékenysége

Magyarországot több száz éves közös történelem köti össze a tartománnyal, így minden azt indokolta, hogy a közel 10 éves szünet után 2015-ben végre újra nyitott a főkonzulátus és megint a lehető legmagasabb szintű lett a diplomáciai képviselet a tartományban. A főkonzulátus hatásköre Rheinland-Pfalz és Saarland tartományra is kiterjed.

A stuttgarti belvárosban kialakított vadonatúj külképviseleten 2015 novemberében kezdődött meg az ügyfélfogadás.

A konzuli tevékenység ellátása mellett a külképviselet egyik legfontosabb feladata a meglévő gazdasági kapcsolatok ápolása és új magyarországi beruházások, befektetések előkészítése, továbbá piacok megnyitása a főkonzulátus hatásköre alá tartozó területen.

Magyarország első számú gazdasági partnere Németország, a német tartományok közül pedig kiemelkedő Baden-Württemberg szerepe. Ezt jelzi egyebek között, hogy a mintegy 40 milliárd eurót kitevő magyar-német külkereskedelmi forgalomban (export-import) Baden-Württemberg részaránya csaknem 25 százalékos, és a 9 német nagyvállalat közül, amelyekkel a magyar kormány stratégiai megállapodást kötött, 4 baden-württembergi székhelyű. A tartományból olyan óriásvállalatok hajtottak végre beruházásokat Magyarországon, mint például a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler és a Bosch csoport. Baden-Württemberg részaránya az összes német beruházásban szintén kb. 25 százalékot tesz ki.

A külképviselet a helyi magyar közösségekért is dolgozik, - ehhez kapcsolódik az első sikere, a magyar nyelvű oktatás állami szintű bevezetésével, a konzuli magyar iskola megnyitásával.