Dr. Izsák András főkonzul munkaebéd keretében folytatott megbeszélést Theresa Schopper baden-württembergi oktatásért, ifjúsági ügyekért és sportért felelős miniszterrel. A jó hangulatban zajlott megbeszélés középpontjában a magyar-baden-württembergi kapcsolatok áttekintése és fejlesztése állt, amelyeken belül kiemelt szerepet játszanak a miniszter asszony által vezetett tárcához tartozó együttműködési területek.

A főkonzul köszönetet mondott az Oktatási Minisztériumnak a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola működtetéséhez nyújtott szakmai és anyagi támogatásáért. Mindkét fél elismerte, hogy a konzuli iskolában folyó oktatás erős alapot biztosít a tartományban élő magyar fiatalok számára a nemzeti identitásuk és anyanyelvük megőrzéséhez, ugyanakkor pedagógiai eszköztárral segíti a tartományi iskolarendszerbe történő beilleszkedésüket is.

A főkonzul és a miniszter egyetértett abban, hogy

  • a 30 éve fennálló Vegyes Bizottság szakmai egyeztetésein elfogadott közös oktatási és ifjúsági projektek jelentősen hozzájárulnak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez, valamint hogy
  • a 21. századi iskola kihívásaira válaszoló új projektek és jó gyakorlatok kölcsönös cseréje előnyösen szolgálhatja az innovatív fejlesztési törekvéseket mindkét országban.

Mindketten hangsúlyozták, hogy a vegyesbizottsági projekteken kívül tovább kell folytatni a Főkonzulátus és a stuttgarti Liszt Intézet által kezdeményezett együttműködéseket, mint például a Pforzheimban, Tübingenben és Stuttgartban megvalósult Teqball-rendezvényt, a stuttgarti Didacta oktatástechnológiai vásáron való részvételünket, ahol legutóbb hat magyar innovációt ismertettünk meg, a Duna-régiós együttműködés keretében bemutatott edukációs fenntarthatósági és társadalmi innovációs projektjeinket, vagy a robotika és a mesterséges intelligencia alkalmazásainak témájában a SZTAKI és a FRAUNHOFER IPA által tartott bemutatót a Stuttgarti Tudományfesztiválon.